Meteen naar de inhoud
Home » Blog » betonlook vloer van egaline

betonlook vloer van egaline

Vloer egaliseren
Een industriële uitstraling betonlook vloer van egaline wordt door veel klanten en architecten gewaardeerd. Dit verklaart bijvoorbeeld het succes van BetonDesign, dat op vloer en wand kan worden aangebracht. Maar wat nu als je een egalisatielaag een karakteristieke betonlook zou kunnen meegeven? Die gedachte lag ten grondslag aan een nieuw en innovatief Eurocol-product: 390 FloorColouring.

390 packshot

of een echte betonvloer

of woonbeton van 5 tot 10 cm vloer van beton

Een gekleurde egalisatie, dat klinkt als het ei van Columbus

‘Eigenlijk is dat het ook’, vindt Product Manager Jan Willem van Laar. ‘Als je een vloer egaliseert, ontstaat een mooie, vlakke toplaag, waar meestal nog een vloerafwerking overheen wordt geïnstalleerd. Met 390 FloorColouring sla je twee vliegen in één klap. Je maakt een fraaie strakke afwerking en door de toevoeging van het pigmentatiepoeder creëer je een decoratieve, industriële vloer, waarvan er geen twee hetzelfde zijn. De toepassingen zijn vrijwel onbeperkt, zolang het binnen is, met uitzondering van houten vloeren. Van kantoorruimten tot woonkamers, van slaapkamers tot hobbyruimten.’

390 3

Klant en verwerker bepalen kleur

390 FloorColouring kan in combinatie met de 990 Europlan Direct of 920 Europlan Alphy worden toegepast. Jan Willem: ‘Dit innovatieve product is verkrijgbaar in de kleuren White, Soft Black en Brown. Het aardige is dat de hoeveelheid 390 FloorColouring de intensiteit van de gekozen kleur bepaalt. Het is dus aan de klant en de verwerker hoe de vloer eruit komt te zien. Het enige waar je op moet letten, is dat je maximaal 3% pigmentatiepoeder toevoegt aan 1 zakverpakking egalisatiemiddel. In de praktijk betekent dit 1 tot 3 potjes van 230 gram op 1 aangemaakte zak à 23 kg egalisatie. Na het drogen van de gekleurde egalisatie wordt deze afgewerkt met de 301 BaseSealer en 311 TopCoat, bekend van BetonDesign.’

390 4

Voorbereiding Een industriële uitstraling betonlook vloer van egaline

Zoals met zoveel Eurocol-producten, wijst Jan Willem op het belang van een goede ondergrond en een nauwkeurige voorbereiding. ‘Voor een optimaal eindresultaat moet de ondervloer star, druk- en trekvast zijn. Uiteraard zorg je ervoor dat de toplaag ook schoon, blijvend droog, vet- en vuilvrij is. Iedere vakman die kan egaliseren, kan direct met 390 FloorColouring aan de slag. Op de Eurocol-website vind je de complete lijst gereedschappen die je nodig hebt om de egalisatie aan te brengen. Werk altijd in een goed geventileerde ruimte. Om o.a. luchtgaatjes in de egalisatielaag te voorkomen, schrijven we voor dat de ondergrond altijd wordt voorgestreken met 044 Europrimer Multi.’

390 5

Verwerkingstips Een industriële uitstraling betonlook vloer van egaline

Jan Willem heeft nog meer handige verwerkingstips, zoals het werken met minimaal twee personen. ‘Terwijl de een de egalisatie aanbrengt, kan de ander alvast de volgende emmer voorbereiden. Eerst meng je het egalisatiepoeder in het water. Mix dit mengsel met een daarvoor geschikte mixer, bij voorkeur met het Eurocol 855 mengijzer, minimaal gedurende 1 minuut op een hoog toerental (ca. 1000 omw./min.). Zodra een mooie egale massa is ontstaan, kan de 390 FloorColouring erbij. Mix dit mengsel opnieuw minimaal 1 minuut tot een egaal gekleurde massa. Nu moet de mortel circa 3 minuten blijven staan. In die tijd kun je mooi alvast een tweede emmer egalisatie aanmaken. Zo kun je daarna in één keer nat-in-nat blijven doorwerken. Mix voor het aanbrengen de mortel nog even kort door op een laag toerental. De aangemaakte egalisatie moet binnen 20 minuten worden verwerkt.’

390 6

Voorkom kleurvakken

Voor het aanbrengen, kun je het best starten in een hoek of aan de zijkant van de ruimte. Vervolgens werk je richting de uitgang. Breng steeds kleine hoeveelheden egalisatie aan op de vloer. Laat hierbij wat extra ruimte voor de nieuwe porties van de volgende emmer. Zodra je de eerste emmer hebt verwerkt, kun je de tweede emmer in gebruik nemen. Je giet porties van de tweede emmer in de ruimtes die je net hebt open gelaten. Jan Willem: ‘Het maken van dit soort ‘eilandjes’ voorkomt patroonvorming en kleurvlakken. Doordat de porties zo mooi in elkaar overlopen, creëer je een authentieke betonlook. Verdeel de egaline direct met de spaan en maak willekeurige slagen om het optimale betonlookeffect te creëren. Let erop dat je altijd een laag van minimaal 3 mm aanbrengt.’

390 7

Droogtijd en belasting

Na een droogtijd van 24 uur is de vloer klaar voor verdere afwerking met het laksysteem van de 301 BaseSealer en 311 TopCoat. Breng dit met de grote roller gelijkmatig aan over het gehele oppervlak, waarbij je aanzetten zoveel mogelijk probeert te vermijden. Na 8 dagen is de vloer volledig belastbaar. Wordt de vloer eerder belast, dan zou dit kunnen leiden tot schade aan de vloerafwerking.

beton look vloer

Een industriële uitstraling betonlook vloer van egaline Hoe maak je en industriële uitstraling van beton dus betonlook vloer van egaline gietvloer

Goeie Tekst! Het tekstbureau in Assen voor klare taal is van Edmee Jongkind: 

In 2004 ben ik met Goeie Tekst! begonnen. Ik ben namelijk gek op taal en alles wat daarmee te maken heeft. Tekstschrijven is spelen met woorden en spelen met zinnen. Ik ben altijd op zoek naar het juiste woord, de perfecte zin, het mooiste bruggetje. Het schrijven in opdracht is de ideale mix van contact en creatie. Ik kan al m’n creativiteit erin kwijt.

Wat zeggen anderen?

Goeie Tekst! maakt élke tekst goed leesbaar, hoe technisch of ambtelijk ook. Grote toegevoegde waarde is de ervaring met tenders en offertes voor overheden – de eindredactie van Goeie Tekst! levert aantoonbaar betere resultaten op.

Tom van der Weegen, Manager Marketing & Communicatie bij ingenieursadviesbureau Tauw

Het is de kracht van Edmee om door haar rustige, belangstellende en vriendelijke persoonlijkheid, mensen op een authentieke wijze hun verhaal te laten vertellen, waarna Edmee het treffend, respectvol, met de juiste nuances en prettig leesbaar op papier weet te zetten. 

Edith Romp, Director Manufacturing Europe & Site Director bij DSM

Edmee onderscheidt zich door haar authentieke persoonlijkheid met een natuurlijke passie en talent voor het schrijven van inspirerende en doeltreffende teksten. De behoeften van de klant worden uitstekend ingevoeld. Bijzonder hoe creatief en krachtig haar teksten zijn. Een persoon die in hoge mate haar vak verstaat!

Anne van Gelder, Advocaat, Bijzonder Curator Jeugdzaken, Mediator

Ik zocht een tekstschrijver die mijn soms onsamenhangende vele teksten en ideeën kon omzetten naar een duidelijk verhaal. Iemand die zich inleeft en een fantastisch goede tekst neerzet! Edmee, ik ben je dankbaar.

Laura Boer, Eigenaar Lorin shape

Dankzij de pakkende teksten van Edmee Jongkind van Goeie Tekst! uit Assen heeft de mailing van Culinair Assen te voet aan Asser bedrijven en instellingen veel positieve respons opgeleverd. 

Klaas Zwartsenburg, Eigenaar Culinair Assen te voet

Edmee heeft een erg leuke schrijfcursus gegeven. Ik heb veel geleerd over hoe je een goede blog en leesbare website teksten schrijft. Dank je wel, Edmee!

Hanneke Oudega, Ecoloog bij ingenieursadviesbureau Tauw