Meteen naar de inhoud
Home » Bodemverzakking Almere! Bouw niet te zwaar

Bodemverzakking Almere! Bouw niet te zwaar

Lichtgewicht bouwen in een gebied wat zakt zonder heien

Bodemverzakking Almere – De anderhalf jaar geleden opgerichte website printbeton heeft een vloermethode ontwikkeld om lichte huizen op te bouwen die ook nog eens duurzaam zijn blijken te zijn.

Het doel van de website is het ontwerpen en maken van een oplossing tegen bodemverzaking in Almere, en om duurzame nul-energie huizen te realiseren met gebruik van lichte bouwmaterialen en vloeren die zo min mogelijk CO2 belastend zijn. De huizen en tuinen  krijgen het woonkeur certificaat en zijn dus levensloopbestendig met een slaapkamer op de begane grond. In Amerika wordt al tientallen jaren gebouwd met isolerende sandwich panelen. In Nederland/Almere is deze techniek verder ontwikkeld volgens de print methode: zoveel mogelijk vereenvoudigen, zoveel mogelijk beproefde technologie gebruiken en zoveel mogelijk prefabricage. Een comfortabel en tochtvrij huis is het resultaat. Ook de geïntegreerde energie installatie is afgestemd op de behoefte van de woning: triple-glas, geen gasaansluiting, met zonnepanelen die als eerste in de energie behoefte van de woning en haar gebruikers voorziet en pas in tweede instantie energie aan het net levert of afneemt.

 

Bodemverzakking Almere

Architect Joyce Kuiken, aannemer Marten Wiersma, bouwkostendeskundige Menno Hartsema, milieudeskundige Jacob Klaas Star en procesbegeleider Fred den Haring leverden vorig jaar hun ontwerp in bij de constructeur. Het ontwerp werd goedgekeurd. De constructeur ontdekte nóg een eigenschap: het Vederlicht huis bleek uiterst aardbevingsbestendig.

Die ontdekking bracht de coöperatie Vederlicht in contact met de NAM nieuwbouw-innovatieregeling, hetgeen een onderzoeksubsidie opleverde. De onderzoeken zijn nu bijna afgerond; een onderzoek op het gebied van brandveiligheid, energie- en materiaaloptimalisatie en een onderzoek naar de aardbevingsbestendigheid van de fundering en woning zelf.

Coöperatie Vederlicht heeft inmiddels drie woningontwerpen ontwikkeld. De Groninger Meeuw, De Scholekster en het Tolhuis 2.0. Maar het Vederlichtsysteem is vooral een bouwconcept op basis waarvan ieder huis ontworpen kan worden. Met dat concept is bijvoorbeeld voor een familie in het aardbevingsgebied een vervangende woning ontworpen waarvoor het bestaande huis model heeft gestaan.

BODEMVERZAKKING ALMERE

Bodemverzakking Almere

Duurzaam bouwen

In het geval van vervangende nieuwbouw is de tijd dat mensen uit hun huis moeten daardoor veel korter. De Coöperatie Vederlicht is overtuigd van dit bouwsysteem. Beton en bakstenen zijn niet alleen zwaar, ze veroorzaken ook een hoge CO2 belasting. De Vederlicht bouwmaterialen produceren circa 20% minder CO2 tijdens de fabricage van de bouwmaterialen. Vederlicht is in gesprek met een aantal partijen in het aardbevingsgebied om een modelwoning te bouwen. Banken, gemeentes, woningbouwcorporaties en energieleveranciers hebben interesse getoond hier aan mee te werken. Het woningtype Scholekster wordt in dit plan als modelwoning gebouwd en twee jaar als “bed-and-breakfast” gebruikt. Zo kunnen belangstellenden een Vederlicht woning een weekendje ervaren.

Een batterij aan meetapparatuur geïnstalleerd om de prestaties van de woning gedurende twee jaar te monitoren.