Meteen naar de inhoud
Home » Bouw duurzaam met oude stenen

Bouw duurzaam met oude stenen

De baksteen is niet weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld. Het verbaast u misschien, maar heel milieuvriendelijk is dit populaire bouwmateriaal helaas niet. De productie ervan zorgt voor een flink deel van de wereldwijde CO2-uitstoot. Daarom is het devies: bouw duurzaam met oude stenen; het is een stuk beter om oude stenen en oud materiaal her te gebruiken dan nieuwe bakstenen te produceren. Ook een duurzamere variant als leemsteen produceren is een optie.

Ons advies

Bij ons krijgt u advies over alle soorten bouwmaterialen, dus ook over metselwerk. Wij gebruiken tweedehands bouwmaterialen in alle soorten en maten bij het bouwen van een woning. U vindt bij ons alle soorten oude, rustieke en verouderde bouwmaterialen om uw duurzame droomwoning mee te bouwen. Bijvoorbeeld oude, gebikte metsel-gevelstenen…maar veel beter is het om gewoon eenvoudige tweedehands straatklinkers te gebruiken. Dit kan niet voor de restauratie van een woning, maar wel voor de nieuwbouw van uw boerderij, kasteelhoeve, notariswoning, dijkhuis of noem het maar op. En ook voor het opknappen van prachtige antieke schouwen, kapotte balken, antieke trappen en oude betonvloeren kan oud materiaal gebruikt worden. Denk maar eens aan natuursteen! Dit maken wij zelf van onder meer beton en gebakken tegels.

Leemsteen

Leemsteen is een mooi voorbeeld van een alternatief voor de traditionele baksteen. Men perst leemstenen uit een grondstof die vrijwel overal voorkomt: kleihoudende aarde. Omdat de stenen niet gebakken worden, behouden ze de natuurlijke vochtregulerende eigenschappen van leem. Bij vochtige lucht nemen ze vocht op, bij droge lucht staan ze het af. Door de hoge massa slaat een muur van leemstenen goed warmte op, wat resulteert in een constanter binnenklimaat. Het produceren van een leemsteen kost ongeveer 1% van de energie die nodig is voor een traditionele baksteen. Met een mobiele persmachine kunnen ze op de locatie van de bouw worden geproduceerd uit lokaal gewonnen klei.

Bouw Duurzaam met oude stenen
Bouw Duurzaam met oude stenen