Broodjesvloer zelf leggen of uitbesteden
Een broodjesvloer, balken broodjesvloer of combinatievloer kan door een handige doe-het-zelver zelf gelegd worden. Het is ook mogelijk om het werk uit te besteden. De werkzaamheden zijn in beide gevallen hetzelfde.
Door het zelf leggen van de vloer, bespaart u fors op de kosten van de vloer. De arbeidskosten bepalen namelijk een aanzienlijk deel van de totale kosten van de vloer.
Waaruit bestaat een broodjesvloer?
Een broodjesvloer bestaat uit liggers met daartussen broodjes, elementen of vulling. Hierop komt een wapeningsnet, een laag beton, afwerkvloer en dekvloer. Voordat de vloer gelegd kan worden, moet eerst bepaald worden hoeveel liggers er nodig zijn en wat de gewenste isolatiewaarde of Rc-waarde van de broodjes moet zijn. Broodjes van EPS zijn verkrijgbaar in verschillende diktes en hebben daarmee verschillende Rc-waardes.
Kunt u niet zelf berekenen hoeveel liggers en broodjes nodig zijn voor de vloer of twijfelt u over de benodigde draagkracht van de vloer? Neem dan een constructeur in de arm of laat u adviseren door een vloerenspecialist. Die kan voor u uitrekenen hoe de combinatievloer of balken broodjesvloer het beste uitgevoerd kan worden. Hier alles wat je moet weten over een broodjesvloer.
Aanschaf materiaal combinatievloer
Als de specificaties van de vloer bekend zijn, is de volgende stap het inkopen van de benodigde materialen. Kiest u ervoor de balken broodjesvloer zelf te leggen, dan moet u zelf de materialen aanschaffen. Online zijn er diverse aanbieders te vinden die u met elkaar kunt vergelijken zodat u de scherpste prijs krijgt.
Als u de vloer laat leggen door een vloerenspecialist regelt hij niet alleen de inkoop maar ook het vervoer en het sjouwen. Wel iets om rekening mee te houden want de liggers kunnen behoorlijk zwaar zijn.
Hoe maak je een broodjesvloer?
Het maken of plaatsen van een broodjesvloer bestaat uit de volgende stappen:
- het maken van gaten in de muur voor de liggers
- het plaatsen van de liggers en de broodjes
- het afdichten van de gaten en het maken van de bekisting voor het beton
- het aanbrengen van het wapeningsstaal in de vorm van een net
- het storten van het beton van de druklaag
- het aanbrengen van de dekvloer
- het aanbrengen van de eindvloer of gebruiksvloer
Het aanbrengen van de dekvloer en de eindvloer vallen feitelijk gezien niet onder de broodjesvloer maar zijn wel nodig om de vloer te kunnen gebruiken. Dat is de reden dat deze stappen wel zijn meegenomen in de opsomming. Lezen over Linoleum vloerbekleding als eindafwerking van broodjesvloer.
Stap 1 tot en met 4 zijn zelf uit te voeren. Belangrijk is om secuur te werken en er voldoende tijd voor te reserveren. Het hakken van gaten in de muren om de liggers te plaatsen vergt de nodige mankracht. Om de liggers goed vlak – waterpas – te kunnen leggen, moeten de gaten op de juiste hoogte aangebracht worden. Als de liggers eenmaal goed geplaatst zijn, kan de ruimte tussen de liggers opgevuld worden met broodjes. Hier overheen komt dan het wapeningsnet.
Kruipruimte isoleren
Waarom je kruipruimtes isoleren?
Betonnen druklaag broodjesvloer
Voor het aanbrengen van het beton voor de druklaag kunt u ervoor kiezen om het beton zelf te maken. Dit is alleen wel een hele flinke en gewichtige klus die veel mankracht vraagt. Even een rekenvoorbeeld: stel de oppervlakte van de vloer is 50m2. De gewenste dikte van de druklaag is 5 cm. De benodigde hoeveelheid beton is dan 2,5m3 (50 m2 x 0,05 m1).
Voor het maken van 1 m3 beton is nodig:
- 325 kg cement
- 660 kg betonzand
- 1300 kg grind
Totale gewicht van harde grondstoffen: 2285 kg.
Voor 2,5 m3 beton komt het totale gewicht uit op 2,5 x 2285 kg = 5712,5 kg.
Houten vloer vervangen door beton?
Wat is beter?
Dit gewicht moet handmatig in de betonmolen worden geschept waarbij er per m3 ook nog 160 liter water toegevoegd moet worden. In totaal gaat er dus ruim 6000 kg door uw handen.
Uiteraard is deze berekening slechts een voorbeeld maar geeft wel een indicatie van het werk en het gewicht wat u te wachten staat. Daarom adviseren wij om het beton voor de druklaag niet zelf te maken. Het makkelijkste is om met uw leverancier af te spreken dat hij zowel het beton voor de druklaag als het beton voor de dekvloer levert.
Broodjesvloer nodig?
Woodstock vloeren maakt het van schuimbeton!
Vindt u het moeilijk om te bepalen wat in uw situatie het beste is?
Woodstock vloeren is de vloerenspecialist die graag met u meedenkt en samen met u kijkt wat voor u de beste oplossing is. Neem contact met ons op of bel direct voor het maken van een afspraak
06-28083528