Wat is een broodjesvloer?
Een broodjesvloer is een vloer die bestaat uit liggers van beton of metaal met daar tussen broodjes. Deze broodjes kunnen gemaakt zijn van EPS (expanded polystyreen), beton of gebakken klei. Een broodjesvloer is ook bekend onder de namen balken broodjesvloer en combinatievloer.
Met de omschrijving balken worden de liggers bedoeld en met de omschrijving broodjes de elementen die tussen de balken komen te liggen. In alle gevallen wordt hiermee hetzelfde type vloer bedoeld. Als er broodjesvloer staat, kan er daarom ook combinatievloer of balken broodjesvloer gelezen worden.
Toepassing broodjesvloer
Een broodjesvloer of combinatievloer bestaat uit relatief kleine, korte onderdelen die goed toepasbaar zijn op moeilijk te bereiken plaatsen. Denk hierbij aan een aanbouw aan de achterzijde van een woning zonder achterom. Een elementenvloer zou in zo’n geval over het dak van de woning gehesen moeten worden. Een balken broodjesvloer kan via de voordeur de woning in gedragen worden.
Daarnaast is een broodjesvloer heel goed toe te passen in bestaande woningen of kantoorpanden. De oude vloer wordt dan uit het pand gesloopt waarna de liggers geplaatst worden. Ook hiervoor geldt dat deze makkelijker te hanteren zijn dan complete vloerplaten omdat er geen vrije ruimte is om de platen in te hijsen.
Nadelen broodjesvloer
Een combinatievloer of broodjesvloer heeft ook een aantal nadelen. Een van de nadelen is de totale dikte van de vloer. Het pakket van een broodjesvloer is namelijk als volgt opgebouwd:
- Liggers en broodjes
- Betonwapening
- Druklaag van beton
- Afwerkvloer met daarin eventueel vloerverwarming
- Eindvloer
Broodjesvloer leggen
Het totale pakket van een broodjesvloer komt hierdoor uit op een dikte van meer dan 35 cm, uitgaande van een broodje van 25 cm hoog en ZONDER de eindvloer. Hierdoor kan het zijn dat de nieuwe vloer hoger komt te liggen dan de oude vloer en de ruimte tot het plafond beperkt wordt. Niet iedereen zal hier blij mee zijn en het is dan ook belangrijk om hier vooraf goed over na te denken.
Broodjesvloer kosten
Naast de dikte van een combinatievloer, is ook de prijs een punt van aandacht. Bij Woodstock vloeren rekenen we met een richtprijs van 100 euro per m2, exclusief btw. Voor het vervangen van een begane grond vloer zijn er ook andere, goedkopere alternatieven te vinden. Eén daar van is een vloer van schuimbeton, die niet alleen minder dik is, maar ook goedkoper. Meer informatie over schuimbeton vindt u hier.
Broodjesvloer nodig?
Woodstock vloeren maakt het van schuimbeton!
Broodjesvloer balken leggen
Een derde nadeel van een broodjesvloer is dat er voor het leggen van de liggers sparingen gehakt moeten worden in de muren. Het maken van deze gaten is een flinke klus waar de nodige manuren in gaan zitten. Daarnaast moeten de muren ook weer afgewerkt worden. Als dit niet netjes gebeurt, blijven de plekken zichtbaar achter het behang of stucwerk.
Een vierde nadeel is de kans op scheurvorming. Dit kan in twee situaties optreden. Ten eerste bij het gebruik van lange vloerliggers – dus bij een grote overspanning. En ten tweede als er als afwerkvloer gekozen is voor een woonbetonvloer. Hoewel het risico op scheurvorming niet heel groot is, is het wel van belang dit mee te nemen in de afweging welk type vloer gekozen wordt.
Broodjesvloer detail
Voordat u zelf aan de slag gaat met het kopen van een nieuwe broodjes-, combinatie of balken broodjesvloer, adviseren wij u om u vooraf goed te laten informeren door een vloerenspecialist. Deze is op de hoogte van alle mogelijkheden die er zijn in de markt en kan samen met u bepalen welke vloer het beste bij u past.
Neem hiervoor contact op met Woodstock Vloeren. Bel direct 06-28083528 voor het maken van een afspraak voor een vrijblijvend adviesgesprek.