Energie besparen CO2
Je huis isoleren is de maatregel met de grootste impact op het milieu. Toch is nog drie op de vier huizen in Nederland is slecht geïsoleerd. Dat is zonde, want met je huis isoleren kan je meer geld en CO2 per jaar besparen dan met een retourtje Thailand! Als je huis voor 1992 is geïsoleerd, dan kan je ervan uitgaan dat er nog winst te halen is. Ontdek hier hoe je jouw kruipruimte je oude houten vloer, muren, ramen en dak kan isoleren en kijk wat de beste isolatiebedrijven zijn.
CO2-opname door schuimbeton
Zodra cement aan de buitenlucht komt, begint het CO2 op te nemen uit de atmosfeer, dat proces heet carbonatie. Daarbij stoot het water uit. Om die reden zijn carbonatieprocessen in de betonbouw eigenlijk niet gewenst. Bij gewapende betonvloer kunnen ze op den duur immers ijzer doen roesten. Carbonatieprocessen vergen specifieke omstandigheden: ze gebeuren alleen in contact met de lucht, bij een luchtvochtigheid van veertig tot tachtig procent. Betonnen structuren onder de grond kennen dus geen carbonatie. Het carbonatieproces dringt in bovengrondse delen van gebouwen binnen aan een tempo van één tot enkele millimeters per jaar.
Om de klimaatopwarming op aarde tegen te gaan, moeten land of water CO2 opnemen, en het zo verwijderen uit de lucht. De laatste honderd jaar gebeurde netto het omgekeerde: CO2 uit land en water werd uitgestoten naar de atmosfeer. Land en water worden beschouwd als sink als ze CO2 opnemen, als source als ze CO2 uitstoten. In 2019 was de uitstoot naar de atmosfeer volgens het IPCC-rapport 11.5 ± 0.9 Gigaton CO2 per jaar. De opname van CO2 door de oceanen bedroeg 2,6 ± 0.6 Gt en de opname door land 3,1 ± 1.2 Gt. De opname door beton en cement in gebouwen wordt geschat op 0,2 Gt per jaar.
Elke project telt
In het hele rapport, dat bijna 4000 pagina’s telt, staat nergens letterlijk ‘cement carbonation carbon sink’. Er staan wel enkele vermeldingen van CO2-opname door cementcarbonatie in, zoals ‘de opslagplaats die verband houdt met cementcarbonatie’ en ‘Cementcarbonatie: Wij schatten deze CO2 opslag…’. Er staat inderdaad ook ‘De opname van CO2 in infrastructuur uit cement (carbonatie) compenseert ongeveer de helft van de CO2- uitstoot van de huidige cementproductie.’
De CO2-opname door cement speelt zeker dus geen hoofdrol in het IPCC-rapport. Maar het IPCC wil met zijn rapport telkens een zojuist mogelijke toekomstprojectie maken, waarin zoveel mogelijk factoren meegenomen worden. Het laatste rapport wil ook zoveel mogelijk bepalen welke processen hoeveel CO2 uitstoten en opnemen, en waar dus de grootste winst te behalen valt. Cement staat er verschillende keren in, maar vooral om het verschil te duiden met de vorige rapporten.
Ter onderbouwing van het IPCC-rapport maakt een team van experten op basis van verschillende modellen en wetenschappelijke publicaties een CO2-balans. In 2020 verschenen er twee studies die aantoonden dat ongeveer de helft van de CO2 uitgestoten door cementproductie (alleen die, niet die van bijvoorbeeld transport en constructie) gecompenseerd wordt door carbonatie. In de vorige CO2-balansen was de opname van CO2 door cement niet opgenomen, in de huidige wel. Omdat cementcarbonatie nieuw is in de balans, is het dus geen wonder dat onder zowat elke figuur iets staat als: ‘Fossiele uitstoot gecorrigeerd voor opname door cementcarbonatie.’
Dat het IPCC-rapport infrastructuur uit cement wel degelijk vermeldt als opslagplaats voor CO2, betekent dus niet dat betonbouw een belangrijke netto-opslagplaats is. Omdat het IPCC is.
CO2 reductie
Goede isolatie is de beste eerste stap om duurzamer te wonen. Je bespaart er veel geld én veel CO2 mee. Spouwmuurisolatie levert in een gemiddelde woning 10% rente op en dakisolatie en vloerisolatie 7%. Met isolatie krijgt je huis een hoger energielabel.
