Meteen naar de inhoud
Home » Duurzaam straatwerk met beton

Duurzaam straatwerk met beton

De totaalsom van duurzame bestrating van Beton (printbeton)

De totaalsom van een duurzame bestrating. Hoe moet men anders een veelzijdig begrip als duurzaamheid benaderen? Het gaat om uiteenlopende facetten die tezamen maken dat een bestrating met betonnen bestratingsmaterialen meer dan uitstekend scoort in de optelsom van duurzaamheid. Voor offertes of meer informatie, kunt u mailen naar woonopbeton@gmail.com  of bellen naar 06-54271133
Een betonnen straat van PrintBeton is een definitieve en duurzame oplossing tegen onkruid tussen stenen en ongelijk liggende bestrating.

Duurzaam straatwerk van beton Ten eerste: het energieverbruik

Betonnen bestrating kam met minimaal energieverbruik worden geproduceerd. Het mengsel van zand, grind, cement en water verhardt vanzelf. Dit mengsel hoeft in tegenstelling tot andere bestratingsmaterialen niet in zeer hoge temperaturen, en met extreem veel energieverbruik te worden gebakken. Natuurlijk, het verpompen kost ook energie, en ook de productie van cementspecie kost energie, maar in totaal slechts een fractie van andere productieprocessen. Eerlijk is eerlijk, milieubelasting is niet alleen energieverbruik, maar gelet op het onkruidbestrijding van betonnen bestrating geeft dat een optelsom van milieu-invloeden meeweegt, is betonbestrating duurzaam en milieuvriendelijk.

Als tweede: eigen afvalproces

Oude straat stenen kunnen oneindig worden hergebruikt als nieuwe grondstof voor beton. Een unieke eigenschap als bestratingsmateriaal. En ja, zelfs het afvalproduct, oude stoepranden, kunnen een plek krijgen in beton. Omgekeerd niet, want straatbaksteen verwerkt bijna geen recyclingproducten. Beton zit daarmee helemaal in lijn met de Cradle to Cradle? Geen afval, maar hergebruik als eenzelfde product. In betonnen bestratingsproducten kan afhankelijk van het granulaat tot 50% secundaire grondstoffen worden toegepast. Een eigen afval- en recyclingproces. Helemaal van deze tijd.

Duurzaam straatwerk met beton

Duurzaam straatwerk met beton

Op drie: kleurvast

Als men in de sector van de openbare inrichting nu nog de kreet hoort: ‘kleuren van de betonvloer worden toch in de loop der jaren grijs’, dan heeft men de laatste decennia kennelijk gemist. Want sinds ruim twintig jaar zijn er kleurvaste printbetonvloeren op de markt, waarbij in de toplaag een natuursteen motief is verwerkt. De sterkte, maatvastheid en aantrekkelijke prijsstelling van printbeton, en het uiterlijk zoals men dat door de jaren heen wil blijven zien. Kleurvaste betonvloer producten zijn gemeengoed geworden. Veel projecten van 15 à 20 jaar bewijzen dat de kleur écht behouden blijft. Vaak wordt de steen, tegel of natuursteen motief zelfs mooier door de jaren heen omdat de cementhuid in de toplaag iets afslijt en de natuursteenfractie nog meer kracht krijgt. Dat geldt ook voor die eenvoudige grijze steen of tegel, of egaal van tint of soms met een extra zwart of lichtgrijs spikkeltje.

Punt vier: CO2 reductie

Er hoeven geen doekjes om te worden gewonden. Printbeton scoort qua CO2 uitstoot niet optimaal. Het cement in beton kent van nature een hoog CO2 profiel. Dit geeft dan wel meteen de mogelijkheid om hier grote stappen voorwaarts te zetten. Printbetonvloer worden geproduceerd met zo min mogelijk cement als technisch verantwoord is. Daarbij wordt vaak ook gebruik gemaakt van Hoogovencement dat een met een percentage vliegas, een industrieel afvalproduct, ook op die manier het milieu dient en de CO2 uitstoot vermindert. Ook wordt in toenemende mate gebruik gemaakt van vulstoffen als kalksteenmeel die het cementpercentage helpen te reduceren. Een zwakte omzetten in een sterkte. Dat is de route van betonnen sierbestrating.

Als vijfde: de prestatieladder

Bij de aanleg van Printbetonvloer komt de prestatieladder meer en meer om de hoek kijken. Het is niet alleen des opdrachtgevers en des aannemers. Ook de toeleverende industrie kan en moet hierop inhaken. Fabrikanten van mortel hebben milieuverantwoord ondernemen hoog in het vaandel staan. Hun beleid is erop gericht om milieutechnische verbeteringen en duurzaamheidmaatregelen te nemen. Dat lukt en daarmee zijn zij een sterke schakel in de keten.Duurzaam straatwerk met beton

Tenslotte: de toekomst! Schuimbeton

(Print)beton is een eeuwenoud materiaal, en het materiaal heeft de toekomst. Simpelweg omdat er verschillende functies in beton kunnen worden gecombineerd, zoals verharding én regenwaterregulatie (waterpasserende stenen) of verharding en geluidsreductie (geluidsreducerende stenen). Tevens kan beton de drager zijn van geavanceerde technieken. Zoals ICT-technologie in stenen of tegels zodat de veiligheid wordt vergroot of het verkeer wordt geleid. Of toeslagstoffen aan beton die helpen de lucht te zuiveren. Wat te denken van nanotechnologie en beton, bijvoorbeeld pleinen die van kleur kunnen veranderen. De toekomst is dichtbij. Duurzaam straatwerk met beton