Meteen naar de inhoud
Home » Blog » De gaskraan gaat dicht

De gaskraan gaat dicht

De Nederlandse overheid draait de Groningse gaskraan steeds verder dicht. Waar halen we in de toekomst dan onze energie vandaan?

Een optie is het gas uit het buitenland te halen. Met de buitenlandse voorraden kan de wereld op het moment nog decennialang vooruit. Buitenlands gas wordt ook volop verhandeld via ons landje. Het komt hier binnen via ondergrondse pijpen, of vloeibaar in schepen. Om ons huis, douchewater en de koekenpan te verwarmen, is dit gas echter niet geschikt. Het kan wel geschikt worden gemaakt door er stikstof aan toe te voegen. Dit gebeurt in Nederlands onder meer in Ommen en Pernis, en kost ontzettend veel geld. Maar er is een optie waar helemaal geen gas voor nodig is; een optie die een stuk beter voor het milieu is.

Die optie gooit onze gasafhankelijke economie helemaal om. Dit betekent dat we in de komende jaren CV-systemen in de Nederlandse huizen moeten vervangen door systemen die draaien op warmtepompen of zonneboilers. En dat is dus een stuk beter voor het milieu. Omdat de Nederlandse regering uiteindelijk toch iedereen van het gas wil hebben, is deze tweede optie verreweg de beste.

Gaskraan dicht wat nu?

Vloerverwarming: goed alternatief voor gas

Vloerverwarming en duurzaam beton

Warmtepompen werken het beste in combinatie met vloerverwarming. In verbouw- of nieuwbouwprojecten en bij vloerrenovatie van bestaande woningen ligt het accent tegenwoordig op comfort en een laag energieverbruik. Daardoor staat vloerverwarming sterk in de belangstelling. Vloerverwarming draagt bij aan een behaaglijk binnenklimaat en is bovendien erg energiezuinig.

Vloerverwarming, de naam zegt het al, moet in de vloer worden gelegd. Dit kan in diverse soorten beton. Er zijn betonsoorten die erg duurzaam zijn, en dus heel goed passen bij het duurzame karakter van een warmtepomp in combinatie met vloerverwarming.

Heb je interesse in duurzaam bouwen met beton, in combinatie met vloerverwarming? Vraag een offerte kruipruimte isoleren aan.

Beton duurzaam?

Beton heeft niet direct het imago dat het erg duurzaam is.