Heerhugowaard Stad vol kansen
Met ruim vijftigduizend inwoners en zijn vele voorzieningen, mag het landelijk gelegen zeer duurzame gemeente Heerhugowaard zich met recht een duurzame stad noemen. In het moderne stadshart vind je het grootste overdekte centrum winkels, Middenwaard. Ook zeer goed uitgeruste restaurants en terrassen vind je om en nabij het winkelcentrum. Net als een bowling, bioscoop en het moderne theater Cool.
De duurzame definitie
Natuurlijk is het lastig te bepalen wanneer een land, of zelfs persoon, duurzaam is. Iedereen verstaat iets anders onder de het relatief vage begrip. Voor de één is duurzaam leven kiezen voor kwaliteitsproducten en investeren in nieuwe energie en voor de ander is duurzaamheid pas bereikt als er geen fossiele brandstoffen meer worden gebruikt.
Welke bedrijven zijn zeer duurzaam in Heerhugowaard actief
kemasol
strooper
west-friesland betonvloeren
schuimbeton west
Digitaal fietsen
Ondanks al zijn moderne voorzieningen wordt Heerhugowaard – van oorsprong een polderdorp – ook omgeven door weilanden, rietkragen en een kilometerslange hoge ringdijk. Dit is een prima uitvalsbasis om de fiets te pakken of je wandelschoenen aan te trekken voor een mooie tocht. Je kunt hier, via de gratis Abellife-app, een fiets- en wandelroute downloaden op je smartphone. De Stolpenroute is een fietstocht rond Heerhugowaard langs monumentale oude stolpboerderijen en de wandeling Stad van de Zon vertelt je meer over de bijzondere emissie neutrale wijk met dezelfde naam. De app werkt als een TomTom en vertelt je, naast de route, onderweg interessante verhalen over de plaatselijke geschiedenis en architectuur.
Kabelwaterskibaan
Bij mooi weer is het goed toeven in het Park van Luna. Een gebied van 180 hectare met bos, weides en waterpartijen. Bij het strand kun je zwemmen en rondom is het prima wandelen, fietsen, mountainbiken, skeeleren, varen en nog veel meer, of bezoek het iets verder gelegen Poldermuseum! Behalve een fijn recreatiestrand waar je op warme dagen een koele duik neemt, is er voor de echte waaghalzen de kabelwaterskibaan van Skeef. Het is alleen al leuk om naar te kíjken: al die geoefende en minder geoefende waterskiërs die proberen overeind te blijven. Heerhugowaard is sinds kort tevens een moderne jachthaven rijker en bedient nu dus ook de watersporter. Zo is Heerhugowaard zeker een stad vol kansen, met voor iedere bezoeker een geschikte dagbesteding.
Duurzaamheid. Wat betekent dat woord eigenlijk? En wanneer ben je als persoon of organisatie duurzaam bezig? Tel je pas mee als je een dak vol zonnepanelen en een elektrische auto hebt? Of kun je veel beter plantaardig gaan eten om jezelf als duurzaam te mogen bestempelen? En heb je die stempel eigenlijk wel nódig als de industrie achterblijft? Kortom: wat is nu écht belangrijk als je duurzaam wilt leven?
Hot en happening in heerhugowaard
Als je nog nooit van het woord ‘duurzaamheid’ gehoord hebt, ben je vast een tijdje in de wildernis geweest: je kunt simpelweg niet meer om de term heen. Van marketingcampagne in de supermarkt tot nationaal debat met politieke partijen: duurzaamheid is overal. Ook in de politiek wordt steeds meer aandacht besteed aan het onderwerp.
In de afgelopen maanden nam de berichtgeving over het thema bij politieke partijen fors toe. In de week van 16 tot 23 januari publiceerde D66 maar liefst 267 artikelen met betrekking tot duurzaamheid en werden door sommige nieuwsbronnen, waaronder het Leidsch Dagblad en de Stentor, wel 30 artikelen rondom het thema geschreven.
Duurzaamheid is een hot topic, maar van een duurzaam-bewuste bevolking is in ons land volgens sommigen nog geen sprake. Komt dit door de definitie of door onze acties?
De Verenigde Naties heeft het in het rapport ‘Our Common Future’ zo geformuleerd: “Duurzame ontwikkeling is de ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van de toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen”. Later is dit uitgebreid met het ‘3P for sustainability’-model (waarin people, planet en profit centraal staan) en de Sustainable Development Goals.
Uitspraken over hóe je op de allerbeste manier deze behoeften vervult doet de VN niet, hoewel ze wel leuke en eenvoudige tips geeft om thuis duurzamer te leven. Misschien is het ook helemaal niet belangrijk wat de definitie is: iedereen kan duurzamer leven.
Ontspullen voor een duurzamer dagelijks leven in heerhugowaard
Thuis zuiniger met water, elektriciteit en voedsel omgaan is een goede manier om significante duurzame stappen te zetten. Maar waar begin je, en waar leg je de focus op? Volgens onderzoek van CE Delft (voor het boek De Verborgen Impact van Babette Porcelijn) kun je het beste kijken naar de levenscyclusanalyse (LCA) om te bepalen wat de totale milieubelasting van ons consumptiepatroon is.
Hierbij wordt gekeken naar de hele productieketen, dus ook de ‘verborgen effecten’ zoals productie en transport. Uit het onderzoek blijken spullen de grootste impact te hebben in ons dagelijks leven. De gemiddelde Nederlander zorgt namelijk voor de volgende impact top-10:
- Spullen (totale jaarlijkse Nederlandse consumptie, gedeeld door het aantal inwoners)
- Vlees (op basis van 88 kg vlees eten per persoon per jaar)
- Wonen
- Auto (op basis van 8745 km autorijden per jaar)
- Voeding: plantaardig eten, vis en drinken (op basis van 923 kilo per persoon per jaar)
- Vliegen (op basis van het gemiddelde van 4198 km vliegen per persoon per jaar – een retourtje Schiphol – Sicilië)
- Kleding en textiel (op basis van 18 kilo per persoon per jaar)
- Zuivel en eieren (op basis van 92 kilo per persoon per jaar)
- Kraanwater
- OV (op basis van 1016 kilometer met het openbaar vervoer reizen per persoon per jaar)
De extra stap duurzaam Tempex in heerhugowaard
Met goede keuzes op het gebied van vervoer, eten en spullen kun je dus al veel verschil maken, maar voor een duurzame toekomst is volgens andere partijen meer nodig. Over twintig jaar is het aardgas op en dus moeten we nu een omslag worden gemaakt om niet afhankelijk te worden van andere landen.
Volgens Urgenda kunnen we binnen twintig jaar overschakelen op een volledig duurzame energievoorziening, zo staat in het rapport Visie 2030. Nederlanders gebruiken in huis veel meer gas (vooral voor verwarming) dan elektriciteit, dus minder verwarmen door beter te isoleren lijkt een eerste logische stap. Als we echter volledig zonder aardgas willen leven, moeten we over alternatieven voor gas gaan nadenken en overstappen op duurzame elektriciteit.
Zonnepanelen en windenergie zijn hiervoor een mogelijke oplossing, maar de financiële drempel om je huis te verbouwen is nog hoog. De kosten per gemiddelde woning voor het energieneutraal maken zijn rond de 35.000 euro, wat in 15 tot 20 jaar wordt terugverdiend (als je normaal voor gas en elektra tweehonderd euro per maand betaalt). Investeren in schone energie is dus nodig om een duurzame toekomst tegemoet te gaan, volgens Milieucentraal is het zelfs één van de belangrijkste ‘Klimaatklappers’, maar wel een actie waar je in moet investeren. Dit is dus niet voor iedereen zomaar

heerhugowaard
Heerhugowaard Stad vol kansen Met ruim vijftigduizend inwoners en zijn vele voorzieningen, mag het landelijk gelegen is heerhugowaard een duurzame gemeente is heerhugowaard