Bouw duurzaam kopen of huren?
Wilt u (ver)bouwen maar twijfelt u over kopen of huren? bij huren kunt u helemaal naar u eigen wens doen. Maar gereedschap kopen heeft nadelen. Bedenk goed wat in uw situatie de beste keus is.
Gereedschap kopen
Voordelen
- U kunt het altijd gebruiken.
- Als de markt niet verandert, zijn de prijzen meestal stabiel.
- U bouwt vermogen op door in te kopen.
Nadelen
- U kunt minder gemakkelijk veranderen van gereedschap.
- De lasten kunnen veranderen als de kostprijs stijgt of daalt. Die veranderingen zijn niet altijd van tevoren duidelijk.
- U moet zelf uw gereedschap of auto onderhouden.
- U moet verzekeringen en belastingen betalen.
- Uw auto of gereedscahap kan in waarde dalen. Daardoor kunt u een schuld overhouden als u het verkoopt.
Een auto of gereedschap huren
Voordelen
- Als huurder heeft u bescherming. Dat betekent dat de verhuurder niet zomaar het huurcontract kan opzeggen.
- Als huurder komt u soms in aanmerking voor vervanging
- U kunt een huurcontract vaak op korte termijn opzeggen. U bent niet afhankelijk van de situatie op de markt.
- U hoeft geen (groot) onderhoud aan uw gereedschap of auto uit te voeren. Dat moet de eigenaar of verhuurder doen.
Nadelen
- U heeft minder vrijheid om uw gereedschap of auto naar uw eigen wens aan te passen.
- U krijgt vrijwel misschien een huurverhoging.
Kiezen voor kopen of huren
Weeg de voordelen en nadelen goed tegen elkaar af voordat u kiest voor huren of kopen. Bedenk ook welk deel van uw inkomen u kunt besteden aan gereedschap of auto. Houd rekening met eenmalige kosten en extra vaste lasten. Kijk ook goed naar uw eigen situatie en wensen voor de toekomst. De volgende vragen kunnen daarbij helpen:
- Hoe lang wilt u huren en hoe flexibel wilt u zijn?
- Bent u zeker van de nieuwe gereedschap of auto?
- Hebt u een stabiel inkomen?
- Hoeveel onderhoud is er nodig voor de gereedschap of auto die u op het oog heeft?
Is een huurwoning als een leasebak?
Maar ik hoor je denken: “Hoe voorkom je dan dat een woning wordt mishandeld en verwaarloosd zoals een leasebak?” Inderdaad, door eigendom en gebruik te splitsen, verlaag je de betrokkenheid. Door de consument te laten huren, verschuift de verantwoordelijkheid en daarmee de betrokkenheid. De producent blijft verantwoordelijk voor het verhuurde pand en de consument zal minder zorgen voor het pand, aangezien het niet van hem is. Hoe hou je dan de consument betrokken bij het product? Bij de woningmarkt is deze verminderde betrokkenheid ook gelijk nadelig voor de buurt (link naar artikel “tijdloos transformeren”).woonbeton
Dus hoe hou je bewoners betrokken? Het kan! De bouwende ontwikkelaar Plegt-Vos is een sterk voorbeeld uit Utrecht van betrokken bewoners. Plegt-Vos betrok de eerste bewoners bij de (AL16), door hen zelf mee te laten bouwen. Daarnaast zijn de bewoners zelf beheerder in de vorm van een zogenaamd ganghoofd. Eigenlijk worden de bewoners mede-eigenaar.
De gebruiker van het product deelt in de winst van zorgvuldig gebruik van de woning. Daardoor groeit de verantwoordelijkheid en daarmee de betrokkenheid. Dit is toepasbaar op het schaalniveau van een woning, een nette bewoner betaalt bijvoorbeeld minder servicekosten. Maar ook op kleiner schaalniveau van een televisie of stofzuiger. Je tv of stofzuiger gaat langer mee bij beter gebruik Huren beter en duurzaam klik hier voor niks