De kosten van een broodjesvloer worden bepaald door vier factoren:
- de gebruikte materialen
- de oppervlakte van de vloer
- de afwerking
- de benodigde manuren om de vloer aan te brengen.
Een korte uitleg bij elk onderdeel.
1) Gebruikte materialen broodjesvloer
Een broodjesvloer is gemaakt van liggers met daartussen de broodjes. Deze liggers worden gemaakt van beton of staal. Liggers van staal zijn duurder dan liggers van beton. Ook de lengte van de liggers is bepalend voor de prijs. Hoe groter de overspanning, hoe langer en dikker de liggers moeten zijn en daarmee zijn ze ook duurder.
De broodjes waarmee de ruimte tussen de liggers wordt gevuld, zijn gemaakt van EPS, lichtbeton of gebakken klei. Bekijk Schema’s broodjesvloer. De vulelementen van EPS zijn verkrijgbaar in verschillende isolatiewaarden. Hoe hoger de isolatiewaarde, hoe hoger de prijs van de broodjes. Ook voor de broodjes van lichtbeton en gebakken klei geldt dat ze duurder zijn als de Rc-waarde hoger is.
2) Oppervlakte broodjesvloer
De oppervlakte van de ruimte waar de broodjesvloer moet komen is bepalend voor de totale omvang van de kosten. Hoe meer m2 er gelegd moeten worden, hoe hoger de prijs. Om een goede vergelijking van de kosten te kunnen maken, wordt er altijd gerekend met een prijs per m2. Dit maakt het eenvoudiger om de verschillende typen en uitvoeringen van een broodjesvloer met elkaar te vergelijken.
3) Afwerking broodjesvloer
Met een broodjesvloer van liggers en broodjes is de vloer nog niet af. De vloer moet namelijk nog afgewerkt worden met een dekvloer. In veel gevallen is dit een betonvloer van gewapend beton. Grote voordeel hiervan is dat de druk op de vloer gelijkmatig verdeeld is waardoor de draagkracht van de vloer overal ongeveer even groot is. Het afwerken van een broodjesvloer met beton wordt ook wel natte afwerking genoemd.
Naast de natte afwerking is het mogelijk om de vloer droog af te werken. In dat geval worden platen van underlayment of OSB (Oriented Strand Board) over de broodjesvloer gelegd. Deze manier van afwerken is goedkoper dan een afwerking met gewapend beton maar heeft ook als grote nadeel dat de draagkracht een heel stuk minder is.
4) Benodigde manuren
Het verankeren van de liggers in de muren, het plaatsen van de broodjes of vulelementen, het aanbrengen van de dekvloer, het kost allemaal tijd. En omdat de elementen van een broodjesvloer zwaar zijn, is het plaatsen van een balk en broodjesvloer arbeidsintensief. Dit betekent dat de benodigde arbeidsuren flink op kunnen lopen.
Nooit geen last meer van vocht en tocht door het isoleren van de kruipruimte
Isoleer uw kruipruimte met isolatie van schuimbeton
Wat kost een broodjesvloer per m2?
Zoals hierboven omschreven zijn er 4 factoren bepalend voor de kosten van een broodjesvloer. Om prijzen met elkaar te kunnen vergelijken is het belangrijk om goed te kijken welke onderdelen wel en niet zijn opgenomen in de prijs per m2. Zijn ook de arbeidskosten meegenomen in de prijs? Is het alleen de broodjesvloer of ook de dekvloer? Zo zijn er prijzen te vinden van 35 tot wel 160 euro per m2. Van belang is dus te weten van welke materialen de vloer wordt gemaakt en of de dekvloer en arbeidskosten in de prijs per m2 zijn opgenomen.
Bij Woodstock vloeren ligt de prijs van het plaatsen van een broodjesvloer rond de 100 euro exclusief btw. Wilt u een prijsopgave of heeft u nog vragen? Neem dan contact op met Woodstock vloeren voor een adviesgesprek. Samen met u kijken wij dan wat de beste oplossing is als nieuwe vloer in uw woning of bedrijfspand.
Bel voor het maken van een afspraak voor een bezoek aan de showroom: 06-28083528