Meteen naar de inhoud
Home » Ongelijke vloer egaliseren

Ongelijke vloer egaliseren

Ongelijke vloeren egaliseren

De noodzaak om de ongelijke vloer te egaliseren is voor een mooi vlak eindresultaat. Bij de renovatie van oude panden en huizen zijn de meeste vloeren op houten balklagen niet vlak en waterpas.

Om een vlakke vloer te maken of te verkrijgen zijn er meerdere mogelijkheden om deze te egaliseren.

Magnesietvloer

De magnesietvloer wordt veel toegepast in de renovatie van oude vloerdelen op balklaag
Ook als er verschil van wel bijna 15 tot 20 cm in de vloer zit kan Woodstock vloeren de vloer mooi egaliseren.

Een andere mogelijkheid is om de ruimte op te vullen met schuimbeton.

Op de vloer worden water en CV-leidingen en evt. de leidingen voor vloerverwarming op gelegd. Deze worden daarna afgedekt met een c.a. 6 tot 8 cm dikke laag magnesiet. Een laag waardoor in verhouding meer hout is vermengd, de zogenaamde houtvezellaag in magnesiet. 

Ongelijke vloer

Ongelijke vloer

Isolatie op de kruipruimte

Voor veel afwerkvloeren is de laag onvoldoende vlak afgewerkt, alhoewel dat per klus kan verschillen. Een dampdichte folie met daarover een vloer van 40-60 cm schuimbeton, die oneffenheden kan opvangen, is voor het zwevend leggen van veel vloeren voldoende. Ondervloer van Anhydriet met daarop Afwerkvloeren van: linoleum, marmoleum, vinyl, zeil, kurktegels en gelijmde vloeren als tapis – en bourgondischparket vragen echter om een geëgaliseerde vloer. Iedere oneffenheid in de ondervloer wordt direct of anders na verloop van tijd zichtbaar.

Vloerverwarming

Vloerverwarming en een Anhydrietvloer.

Doordat Anhydriet een vloeidekvloer is, is deze uitermate geschikt als dekvloer met vloerverwarming. We hebben het dan over een Natbouw Vloerverwarmings systeem. De anhydriet word dan op de vloerverwarming gegoten, welke op zijn beurt, zwevend op een isolatie ligt. Opbouw is dan: betonvloer, isolatie, folie, vloerverwarming slangen met vlechtmatten. Randstrook aan de zijkant zodat de anhydriet kan werken, en klaar is kees.

Vloerverwarming wordt steeds vaker toegepast in de magnesietvloer.

Magnesietvloeren zijn speciale dekvloeren die worden gemaakt van gemalen magnesietsteen, een oplossing van magnesiumchloride (het magnesiumoxichloride fungeert als bindmiddel) en een aantal andere componenten zoals zand, zaagsel, houtvezels, marmermeel, kleurstoffen. De oplossing van magnesiumchloride in water wordt sterk water genoemd.

Als marmerdeeltjes worden toegevoegd lijkt de vloer op terrazzo. Magnesietvloeren zijn poreus en niet watervast, en moeten dus van een toplaag worden voorzien. Het zout van de magnesietvloer kan bijvoorbeeld ijzer aantasten. Wanneer de magnesietvloer op een betonnen vloer werd aangebracht, kon het betonijzer aangetast worden. (Een magnesietvloer zonder afsluitende toplaag wordt wit als deze met zeep wordt geboend.)

Magnesietvloeren waren populair van de jaren 1920 tot 1960. Vaak werd de magnesietvloer in twee lagen aangebracht.

Magnesietvloeren worden volgens de leveranciers vaak toegepast in bijvoorbeeld monumentale panden, vanwege de eigenschappen:
– hoge slijtvastheid
– hoge buigsterkte
– betrekkelijk licht in gewicht
– naadloos uiterlijk
– geluidisolerend
– brandwerend
– magnesietvloeren kunnen echter niet toegepast worden in vochtige ruimtes.

De kosten van Ongelijke vloer

De kosten van het egaliseren van een vloer variëeren sterk. Dit hangt van zoveel factoren af, dat er nauwelijks een eenduidige prijs voor te geven is. Wel kunnen we het volgende stellen:

  • De vloer moeten worden teruggebracht naar de basis. Eventuele gaten en kieren moeten worden opgevuld met snelcement of houtvuller. Dit klusje doe je natuurlijk zelf, dus heb je op zijn hoogst de kosten voor wat snelcement of houtvuller, meestal ongeveer 10 euro.
  • Vrijwel elke vloer moet worden behandeld met een primer. Voor een vloer van 20-30 vierkante meter is een grote verpakking met 2,5 liter primer meestal voldoende. Tenzij het gaat om een erg poreuze vloer, waarbij je de vloer twee keer moet behandelen. Primer kost in deze verpakking 15-20 euro, al zijn er ook duurdere.
  • Egaliseren doe je meestal met egalisatiemiddel, maar kan ook met behulp van spaanplaat of underlayment. Heb je een erg bobbelige vloer, dan gebruik je ook spaanplaat of underlayment. Spaanplaat koop je vaak in grote afmetingen, bijvoorbeeld 250 x 125 cm voor 12-15 euro per plaat. Underlayment koop je in hetzelfde formaat voor ongeveer 20 euro per plaat. De totale kosten zijn dus sterk afhankelijk van de afmeting van je vloer.
  • Bij grote oneffenheid gebruik je egalisatiekorrels in combinatie met plaatmateriaal. Meestal heb je aan één zak genoeg, je gebruikt de korrels alleen bij afwijkingen groter dan 10 mm. Het is ideaal om te gebruiken als een vloer sterk schuin afloopt, waarbij je de laagste kant opvult. Één zak kost ongeveer 15-20 euro.
  • Het egalisatiemiddel hangt af van je keuze. Egaline of egaliseercement is verkrijgbaar in de vorm van een zak cement die je zelf moet aanmengen of als kant-en-klaar middel. Het is overbodig om te stellen dat kant-en-klaar vaak vele malen duurder is. Een zak huismerk egaliseercement kost ongeveer 18 euro voor 25 kilo, waarmee je ongeveer 10-15 vierkante meter kunt bestrijken (afhankelijk van de dikte van de laag).Ongelijke vloer

Er is geen totaalberekening te maken, omdat dit sterk afhangt van je keuzes. Hoef je bijvoorbeeld geen spaanplaat te gebruiken, dan scheelt dat al een flink bedrag.

Het verschil tussen egaline en egalisatiecement is een Ongelijke vloer