Meteen naar de inhoud
Home » Blog » Woodstock Vloeren PVC vloeren nadelen

Woodstock Vloeren PVC vloeren nadelen

  • Vloeren

Groot nadeel van een PVC vloer is dat het plastic is, maar plastic is zeer slecht en niet duurzaam zijn pvc vloeren.

Waarom moet je geen PVC vloer nemen maar een betonvloer.

Beton en duurzaamheid; wat is de relatie en gaan deze begrippen wel samen? Beton heeft namelijk niet het imago duurzaam te zijn, in tegenstelling tot bouwen met hout. Dat hout een duurzaam imago heeft gekregen is logisch. Hout is ‘op en top’ natuur en daarbij een oneindige bron van materiaal, zolang je er maar voor zorgt dat je elke keer een nieuwe boom plaatst. Het is dus logisch dat iedereen aan hout denkt als duurzaam bouwen ergens naar voren komt. Maar de duurzame prestaties van beton zijn, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, zeker niet minder.

GROOT NADEEL van een PVC VLOER

PFAS in de bodem is een groot en actueel probleem. PFAS zijn toegepast in vele producten. Dankzij de specifieke werking (waterafstotend en thermisch zeer stabiel) is het door vele fabrikanten gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan de teflonlaag in een pan, de stof die werd toegevoegd in blusmiddelen en een waterafstotende spray voor kleding. De PFAS stofgroep is zo ontwikkeld dat het bijna onmogelijk is om het biologisch, chemisch of thermisch aan te pakken. Stoffen die binnen deze stofgroep vallen zijn PFOS, PFOA en GenX. Tijdens het seminar over PFAS op 1 november stond het zoeken naar praktische oplossingen voor nu en in de toekomst centraal.

Woodstock vloeren PVC vloeren nadelen

Groot nadeel van een PVC vloer is dat het plastic is, plastic is zeer slecht en niet duurzaam zijn pvc vloeren

PFAS is een verzamelnaam en staat voor poly- en perfluoroalkylstof. Deze groep chemische stoffen is door mensen gemaakt en komt van nature niet voor in het milieu. PFAS’en hebben handige eigenschappen: ze zijn bijvoorbeeld water-, vet-, vuil- en stofafstotend. Ze kunnen goed tegen warmte en worden niet gemakkelijk aangetast door andere chemische stoffen. PFAS’en kunnen ook vloeistoffen goed laten uitvloeien. Dit betekent dat blusschuim zich bijvoorbeeld snel over een brandend oppervlak kan verdelen. Voorbeelden van PFAS’en zijn PFOA (ook wel C8 genoemd), PFOS en GenX-stoffen (ook wel HFPO-DA of FRD-stoffen genoemd).

Producenten gebruiken PFAS’en bijvoorbeeld bij het maken van regenkleding, buitensport- en skikleding. Maar ook bij het maken van pannen met een anti-aanbaklaag en om papier water- en vetafstotend te maken, zoals bij bakpapier en pizzadozen. Vaak zitten de PFAS’en dan als het ware vastgebonden aan of in het materiaal van het product. In dat geval kunnen PFAS’en in heel kleine hoeveelheden vrijkomen uit producten. PFAS’en komen gemakkelijker vrij uit producten als ze los in een product zitten. Dit is bijvoorbeeld het geval bij blusschuim, ski-wax, waterafstotend impregneermiddel voor textiel en leer, of smeermiddel (in de vorm van PTFE spray).

Hebben PVC vloeren dan alleen maar voordelen? Nee, geen enkele vloer past perfect in elke woonsituatie en bij elk budget. Dus ook PVC vloeren hebben nadelen of aandachtspunten. En die delen we natuurlijk ook gewoon:

  • PVC vloeren zijn minder voordelig dan laminaat per vierkante meter. PVC vloeren gaan echter wel langer mee, waardoor het prijsverschil op de totale levensduur van de vloer uiteindelijk maar heel klein is.
  • PVC vloeren kunnen niet goed tegen rubber. Zorg dus altijd voor viltjes onder stoelpoten en kasten. Wanneer er langdurig rubber op PVC vloeren ligt, kan er een verkleuring optreden.

woodstock vloeren

pvc vloeren nadelen

pvc vloeren nadelen

Kunststof vloeren

Waar zijn pvc-vloeren van gemaakt?

De afkorting ‘pvc’ staat voor ‘polyvinylchloride’. Het is een soort kunststof die begin 19e eeuw bij toeval is ontdekt, toen iemand per ongeluk een fles met een ander materiaal blootstelde aan zonlicht. Pas een eeuw later begon men kunststof te gebruiken in commerciële toepassingen en inmiddels is kunststof een materiaal dat wordt gebruikt in ontelbare producten, bijvoorbeeld in het huishouden. Iedereen kent de pvc-buizen die elektrische bedrading bij elkaar houden. Maar ook kozijnen, speelgoed en regenkleding zijn vaak gemaakt van pvc.

Waarom is een pvc-vloer de juiste keuze?

Pvc is een materiaal dat heel geschikt is voor op de vloer. De pvc-vloeren van woodstock minimaliseren contactgeluiden en zijn geschikt voor vloerverwarming. Daarnaast zijn pvc-vloeren zeer hygiënisch, vochtbestendig en gemakkelijk schoon te maken.
De pvc-vloeren van woodstock zijn gemakkelijk zelf te leggen. De pvc-vloeren van woodstock hebben de mooiste prints en een voelbare structuur, zodat het pvc-laminaat nauwelijks van echt hout te onderscheiden is.