Meteen naar de inhoud
Home » Stop met varkensvlees buitenland

Stop met varkensvlees buitenland

Waarom moet men varkensvlees vermijden uit het buitenland?

Varkensvlees te vet?

Varkensvlees uit het buitenland heeft een hoog gehalte aan vet, het slechte cholesterol, niet het goede cholesterol die je nodig hebt voor o.a. het bouwen van je celmembranen.

Zoals bekend veroorzaakt te veel cholesterol afzetting op de bloedvatwanden en bevordert toenemende vernauwing van de slagaders. Varkens hebben bovendien een slecht ontgiftingssysteem, waardoor veel van hun afvalstoffen in hun (vet)weefsel opgeslagen wordt.

Het betekent dat je lichaam zwaar belast wordt door het eten van varkensvlees, eerst door het hoge cholesterol gehalte en vervolgens door de toxinen in het vlees. De eiwitstructuur van het vlees van de varkens lijkt bovendien veel op die van mensen.

Puistjes en andere virussen door varkensvles?

Als je een hele periode geen varkensvlees hebt gegeten en je gaat er veel van eten dan ontstaat er vaak een reactie, zoals jeuk, huidklachten en ontstekingen. In het varkensvlees tref je tevens veel zwavelhoudende mucopolysacchariden aan die zeer slijmerig zijn en bij de mens een opzwelling van het bindweefsel kunnen veroorzaken.

Dit verklaart waarom bepaalde mensen puistjes van varkensvlees kunnen krijgen maar tevens reumatische klachten. Varkensvlees kan tevens griepachtige virussen bevatten. Hierover is veel gepubliceerd, zoals bijvoorbeeld:

Pathogenicity and Transmission in Pigs of the Novel A(H3N2)v Influenza Virus Isolated from Humans and Characterization of Swine H3N2 Viruses Isolated in 2010-2011.

Allergiën en ontstekingen door varkensvlees?

Als laatste het gehalte aan histamine in varkensvlees is vrij hoog en kan veel allergieën en ontstekingen bevorderen. Wild zwijn of biologisch varkensvlees? Het ontgiftingssysteem is niet beter dan dat van gewone varkens maar het vlees kan minder vet zijn en bevat voor wild zwijn o.a. meer vitamine B12 .

Kun je niet zonder varkensvlees?

Bepaalde varkenshouders geven aan hun varkens vitamine E als antioxidant tegen de oxidatie van het varkensvet. Zou dit ook voor ons werken? Lees voor meer informatie, Influence of dietary vitamin E on the oxidative stability and quality of pig meat.

Ik eet liever geen varkensvlees.

Varkens

Uit het onderzoek naar de misstanden blijkt dat een slachthuis telkens weer de fout ingaat. In een half jaar tijd kreeg het bedrijf elf boetes ter waarde van 21.000 euro.

In dit slachthuis gaat het mis bij het slachten van varkens. Dat blijkt uit het verslag van een NVWA-inspecteur aan RTL Nieuws. In een rapport stelt de inspecteur dat bij de varkens de keel niet goed wordt doorgesneden, en de dieren met de achterpoten trappen.

De inspecteur zag ook gebeuren dat een varken bij bewustzijn in een bad van 60 graden werd gedompeld. Het bad is bedoeld om de haren en hoeven van dode dieren schoon te maken.

Ernstig dierenleed bij slachthuizen buitenland in nederland betere controle

Dat blijkt uit rapporten die RTL Nieuws heeft opgevraagd bij de NVWA.

In totaal zijn in Nederland honderdtachtig slachthuizen waar runderen, schapen en varkens worden geslacht. Een van deze slachthuizen heeft elf boetes opgelegd gekregen in de afgelopen twee jaar. De bedrijfsnamen zijn niet vrijgegeven.

Uit de rapporten blijkt dat bij het doden van de dieren geregeld misstanden voorkomen. Nadat de dieren zijn verdoofd, moet de halsslagader worden doorgesneden. In zestien gevallen hebben inspecteurs vastgesteld dat dit fout gaat en hiervoor een boete uitgeschreven. De dieren waren nog in leven tijdens het verdere slachtproces.

Ook hebben de inspecteurs vastgesteld dat in een aantal gevallen de dieren niet goed worden verdoofd en levend worden gevild. Met het huisvesten en verzorgen van dieren gaan de slachthuizen ook de fout in. Zo leven ze in overvolle stallen en hebben ze geen drinkwater.

In een reactie aan RTL Nieuws laat de NVWA weten dat de overtredingen waarvoor de negentien slachthuizen in de afgelopen twee jaar zijn bestraft, niet voldoende waren om de bedrijven te sluiten. ”We grijpen in met een middel dat in verhouding staat tot de ernst en de frequentie van de overtreding”, aldus een NVWA-woordvoerder.

Minister Carola Schouten heeft in RTL Nieuws gezegd dat het makkelijker moet worden om slachthuizen te straffen. “Ik wil kijken of we boetes kunnen verhogen zodat het afschrikwekkend effect ook groter is. Ook moet het makkelijker worden om tot sluiting over te gaan bij herhaaldelijke overtredingen.”