Meteen naar de inhoud
Home » Blog » Tempex

Tempex

Ophogen straatwerk en tuin met tempex bel naar 06-51863302

Heeft u last van verzakkingen in uw tuin of straatwerk? Dan kunt u deze laten ophogen met tempex of schuimbeton. Hoogteverschillen in een tuin kunnen van meerwaarde zijn, maar ze kunnen in de praktijk ook vervelend zijn. Wanneer ze het comfort in uw tuin gaan beïnvloeden is het dan ook een goed idee om de mogelijkheden te bekijken om deze op te hogen. Wij geven u alvast een  beeld van de verzakking, wat u eraan kunt doen en waar u allemaal rekening mee dient te houden.

PRINTBETON OP TEMPEX of Kijk deze film over opwaartse druk

Strooper heeft op dit moment een partij gratis tempex blokken staan die tegen een redelijke vergoeding gebracht en ook neergelegd kunnen worden. Het tempex ligt in Heerhugowaard en we beschikken over een bakwagen om het te vervoeren.

Diverse verhalen over ongedierte in Tempex zijn niet waar. Er bestaat watervaste wegenbouw-tempex en isolatie-tempex. In watervaste tempex wordt olie verwerkt, daar gaat absoluut geen ongedierte in zitten.

Tuin ophogen met schuimbeton

Met schuimbeton de tuin ophogen is ook een optie. Schuimbeton is een mengsel van cement, zand, water, schuim en lucht dat erg licht is, en ook nog eens erg goed isoleert.

De voordelen van het ophogen met schuimbeton:

  • Uw bestaande straat/tuin blijft behouden;
  • Opgehoogde schuimbetonvloer binnen korte tijd weer begaanbaar;
  • Minder grond, sloop- en bouwwerkzaamheden;
  • Lagere kosten vergeleken met aanleg nieuwe tuin;
  • Geen extra gewicht;
  • Geen ontgraving;
  • Snel belastbare vloer;
  • Stofvrij en geen bouwafval.

Materiaaleigenschappen schuimbeton voor uw verzakte tuin/straat ophogen:

  • Lichtgewicht;
  • Isolerend: minder last van vorst;
  • Vochtwerend;
  • Milieuvriendelijk;
  • Volledig recyclebaar.

Voor meer informatie, kijk ook op Schuimbetonvloer.

Funderen terras, funderen oprit, parkeerplaats funderen, funderen tuinhuis, funderen blokhut.

Allemaal met tempex-platen of schuimbeton.

Verzakkingen

In Nederland hebben we veel last van grondverzakking. Dit komt doordat Nederland een waterland is vol polders en rivieren. Ook de waterstanden en het grondwaterpeil spelen daarin een grote rol.

Er is veel gebouwd in veengrond, en dat zakt van alle grondsoorten het meest in. Maar ook kleigrond bijvoorbeeld zakt. Door grondwater dat zakt, door bemaling of door droogte.

Het kost vaak veel energie, tijd en geld om je tuin en bestrating netjes te krijgen; het is daarom zeer vervelend als je nieuwe terras of oprit al binnen enkele jaren volledig verzakt is, en of dat je heel snel rijsporen krijgt in je oprit. Veel tuinen (bestrating, terras, oprit, tuinhuis, tuinschuur of blokhut) zakken namelijk binnen enkele jaren meerdere centimeters (1 tot 5 cm per jaar of erger). Door een goede fundatie van je bestrating en tuinhuis kan je dit voorkomen of verhelpen.

Fundering met schuimbeton en Tempex platen

Fundering met schuimbeton

Een goede fundering kan gemaakt worden door te gaan heien. We brengen dan eerst heipalen en storten beton met bewapening; dit heeft echter ook nadelen, zoals problemen met kabels en leidingwerk (welke absoluut niet onder het beton mogen). Voor heiwerk is in Nederland ook altijd een vergunning verplicht welke niet altijd wordt toegekend. Een fundering maken met Tempex is daardoor een goed alternatief.

Wij gebruiken voor het funderen van bestrating en tuinschuren watervaste Tempex-platen EPS 100 meestal, die ook volop in de water- en wegenbouw worden gebruikt. Deze Tempex platen vergaan niet en nemen geen water op. Deze platen zijn van een iets ander materiaal dan isolatietempex voor in de woningbouw met als voordeel dat er geen ongedierte in gaat zitten en het heeft een hardere persing, waardoor het veel sterker is.

De Tempex weegt ongeveer 23 kilo per m³ en zand weegt ongeveer 1500 kilo per m³ en nog meer als het nat is. Met Tempex maakt dat uw bestrating een veel lichtere ondergrond heeft waardoor deze niet of nauwelijks aan grondverzakking onderhevig is.

Op de Tempex-platen brengt u eerst wegendoek aan en vervolgens een laag zand van 10 tot 20 cm. De dikte van de laag zand is afhankelijk van het type (tegels of klinkers) en gebruik van de bestrating (oprit of terras). Gebruikt u platen met met wegendoek, hebt u ook geen weggezakte bestrating of ongelijke bestrating meer. U krijgt gewoon een sterke fundering.

kosten verbouwen

tempex

Advies op maat

Elk terras of elke oprit is anders, en een advies op maat is zeker geen overbodige luxe. Op de foto’s hiernaast werk ik met de bewoners zelf. Door zelf mee te helpen, bespaart u behoorlijk wat geld.

Fundering alternatief fundering zonder heipalen In Nederland maken we een fundering vaak op heipalen. Maar wist u dat hier een alternatief schuimbeton is.