Meteen naar de inhoud
Home » Verdiepingsvloer met vloerverwarming

Verdiepingsvloer met vloerverwarming

Bij vloerverwarming is het van belang dat de warmte die in de vloer circuleert, zoveel mogelijk afgegeven kan worden aan de ruimte erboven. Sommige soorten bovenvloeren (vloerbedekking) hebben een te grote isolerende werking en zijn daarom niet- of alleen bij uitzondering geschikt om gebruikt te worden in combinatie met vloerverwarming. We leggen je uit hoe het precies zit en welke vloer er juist wel geschikt is als verdiepingsvloer met vloerverwarming.

Wil u een offerte of meer informatie over kosten?

verdiepingsvloer met vloerverwarming

verdiepingsvloer met vloerverwarming

Gietvloer direct op draagvloer

De dekvloer met vloer verwarming van ons kan worden aangebracht op een steenachtige of houten draagvloer. Deze moet waterdicht zijn. In bestaande bouw kan deze dekvloer worden aangebracht direct op de ondergrond.(liefst op een pir isolatie) Dicht naden tussen vloerdelen goed af. In NEN 2747 wordt de classificatie en meting van de vlakheid en evenwijdigheid van vloeroppervlakken beschreven. Voor aanvang van het werk moet, aan de hand van de vlakheidsklassen zoals beschreven in NEN 2747, en keuze gemaakt worden voor de gewenste klasse. Voor sterkte en laagdikte: zie Infoblad Calciumsulfaatgebonden (anhydriet) gietvloer; sterkteklasse en laagdikte.

Een van de belangrijkste bepalende factoren is de warmteweerstand (R-waarde) van de vloer. Bij gebruik zonder vloerverwarming is een hoge warmteweerstand wenselijk. De vloerbedekking fungeert dan als isolatiemateriaal. Eventuele koude vanuit de kruipruimte wordt tegengehouden door de vloerbedekking, wat energiebesparend werkt. Bij gebruik van vloerverwarming moet de warmteweerstand juist zo laag mogelijk zijn (kleiner of gelijk aan R 0.1 m2 K/W).  Vloerbedekkingsmaterialen met een lage warmteweerstand zijn het meeste geschikt om gebruikt te worden in combinatie met vloerverwarming.

verdiepingsvloer met vloerverwarming

verdiepingsvloer kan ook met vloerverwarming

Betonvloeren en vloeren van natuursteen

Cementgebonden gietvloeren, zoals betonvloeren hebben een lage warmteweerstand en zijn daarom zeer geschikt om gebruikt te worden in combinatie met vloer verwarming. De warmte wordt goed opgenomen door de vloer en kan ongehinderd afgegeven worden aan het vertrek. Hetzelfde geldt voor natuursteen. Bij het gebruik van natuursteen (van lichte kleur) kan het in sommige situaties nodig zijn om in plaats van een standaard wapeningsnet een gegalvaniseerd- of met kunststof bedekt wapeningsnet in de dekvloer te gebruiken. Dit om eventuele roestvorming in de vloer te voorkomen.

Geluid isolatie tussen de balken

Gietvloer als zwevende dekvloer

Door de dekvloer op een isolerende laag te leggen, verbetert de thermische isolatie en/of de akoestische isolatie (vooral contactgeluid). Calciumsulfaatgebonden dekvloeren zijn bij uitstek geschikt voor (ongewapende) zwevende dekvloeren, omdat ze een goede stabiliteit hebben en een hoge buigtreksterkte. Ze hoeven niet te worden verdicht, wat op verend isolatiemateriaal ook bijna niet mogelijk is. Voor sterkte en laagdikte: zie Infoblad Calciumsulfaatgebonden (anhydriet) gietvloer; sterkte en laagdikte.

Gietvloer met vloer verwarming

Vloer verwarming is comfortabel, zeker in combinatie met koud aanvoelende vloerafwerkingen zoals natuursteen en keramische tegels (zie Infoblad Vloerafwerking van natuursteen of keramische tegels; vloerverwarming). Bij houten vloerafwerking zoals parket is vloerverwarming niet een vanzelfsprekende keuze (zie Informatieblad Houten vloerafwerking; vloerverwarming). De meest voor de hand liggende combinatie met vloerverwarming is een zwevende dekvloer. Dan hoeft niet veel massa te worden opgewarmd, zodat de vloerverwarming relatief snel op temperatuurwisselingen reageert. De isolatielaag beperkt ook het warmteverlies naar beneden. Meestal werkt vloerverwarming met warm water, waarbij de temperatuur van het water onder ongeveer 35 °C blijft. Er zijn verschillende systemen; de verschillen zijn gelegen in de plaats van de leidingen ten opzichte van de dekvloer. Voor sterkte en laagdikte: zie Infoblad Calciumsulfaatgebonden (anhydriet) gietvloer; sterkte en laagdikte.

De vloer verwarming heeft een groot aantal voordelen, maar ook een aantal nadelen. Je moet er altijd bij stilstaan of dat het de moeite waard is om voor vloerverwarming te kiezen. Wanneer je een goed geïsoleerde woning hebt en je wilt nog geen andere vloer, dan kan het zijn dat je alleen de nadelen ziet. Je moet de vloeren open breken of een nieuwe vloer er overheen leggen en daar heb je momenteel geen zin in. Wanneer je echt serieus gaat overwegen of je kiest voor vloerverwarming is het verstandig om de voordelen en de nadelen naast elkaar te leggen. Er kan dan een betere keuze worden gemaakt. De meeste mensen merken namelijk wanneer zij de vloerverwarming hebben dat het erg fijn is, maar het moet wel bij de vloer passen/kunnen, die je wilt. Als je een andere vloer wilt die niet geschikt is voor deze manier van verwarmen, dan dien je altijd andere opties te overwegen. Het gaat er om dat je er achter staat wanneer je de keuze gaat maken, want het kan een hele investering zijn, afhankelijk van welke vloerverwarming je kiest.

Verdiepingsvloer met droogbouw vloerverwarming

Bij droogbouw vloerverwarming is het van belang dat de warmte die in de vloer circuleert, zoveel mogelijk afgegeven kan worden aan de ruimte erboven. Sommige soorten bovenvloeren (vloerbedekking) hebben een te grote isolerende werking en zijn daarom niet

KLIK HIER

Verwarming onder uw vloer

Omdat warmte omhoog stijgt is uw vloer vaak het koudste oppervlak in uw woning. Wij plaatsen verwarming onder uw vloer als oplossing tegen dit probleem. Ons vloerverwarmingssysteem bestaat uit buizen die waar warm water doorheen word gepompt. De buizen worden in isolerende bevestigingsmatten geplaatst. Over dit geheel word een dekvloer gestort, waar vloerbedekking overheen word gezet. De warmte uit het water verwarmd daarna uw woning door uw vloer heen.

Voordelen van vloer verwarming

Door gebruik te maken van vloerverwarming heeft u geen radiatoren meer nodig, waardoor u meer woonruimte overhoud. Ook is de warmte beter over uw woning verdeeld met een vloerverwarming, waardoor u minder energie nodig heeft voor een comfortabele temperatuur. Verder kan ons vloerverwarmingssysteem worden gebruikt om uw woning af te koelen met koud water.

Onze combideal

Vloerverwarming is goed te combineren met parketvloeren of woonbetonvloeren. Wij bieden u een combideal aan waarin wij zowel de vloerverwarming als de afdekvloer voor u aanleggen in uw woning. Bij ons kunt u kiezen uit verschillende modellen en kleuren.