Het geheim van warmtebelang is lagetemperatuurverwarming Lagetemperatuurverwarming verwarmt een zeer goed geïsoleerd huis gelijkmatiger !!
We weten het allemaal het belang van de warmte! Iedereen wil heel graag behaagelijke warmte.
Waneer U een verwarmingstoestel koopt is het niet duidelijk wat een verschil maakt diet kunnen ze u bij warmte belang wel vertellen ! wat doet een spekstten kachel?Een speksteen kachel houd warmte vast, wat van convectoren moeilijk gezegd worden. Wie weet wat een dosis speksteenwarmte nog kan teweeg brengen wanneer je moe thuis komt na een lange dag ? De avond kan nog een aangename verrassing inhouden… Vraag is, voelt het gewoon goed of gebeurt er iets meer vitaals ? We beginnen dat nu pas goed te begrijpen of mensen verdiepen zich er nu pas in.
DE THERMOSTAAT IN UW LICHAAM
Voor een belangrijk deel van onze evolutie en die van onze voorouders de zoogdieren, verbleven we in erg warme streken. De warmte die ontstaat bij het verteren van ons eten, dat wordt verbrand in onze cellen, moest dan ook worden afgevoerd. Onze innerlijke thermostaat is dus vooral gericht op het afkoelen van ons lichaam, zodat onze lichaamstemperatuur stabiel blijft om en bij de 36,5 °C. Het grootste deel van dat warmteverlies gebeurt via de huid, met een gemiddelde temperatuur van 30-32 °C.
Wanneer je het warm hebt, pompt het lichaam meer warm bloed onder de huid, die daardoor wat roder wordt. Vandaar wordt de warmte uitgestraald, waarbij we ongeveer evenveel warmte produceren als een gloeilamp van 100 W. Deze stralingswarmte is goed voor ongeveer de helft van onze warmteproduktie. De stroming van koudere lucht langsheen onze huid, alsook onze ademhaling en de verdamping van zweet, zijn andere wegen waarlangs warmte afgevoerd wordt.
Toen de mens koudere streken bereikte bleek zijn lichaam tot weinig hulp in staat. Wanneer we het koud hebben, trekt het bloed zich zo veel mogelijk uit de huid terug, om afkoeling te voorkomen. Je kan dan bleek zien van de kou. Wanneer dit niet volstaat is de enige reactie die het lichaam nog kan opbrengen het bibberen en tandenklapperen. Deze spierbewegingen produceren immers warmte. Je kan net zo goed wat op en neer huppelen. De prehistorische mens moest dus wel warme kledij en een betere accomodatie ontwikkelen. Gelukkig was er ook het houtvuur om het lichaam in extra warmte te voorzien.
Wanneer je in de zon zit of bij een stralingswarmtekachel, dan wordt warmte op een heel speciale manier op het lichaam overgedragen. Wetenschappers noemen dit stralingswarmte . Warmtestralen verwarmen elk voorwerp waarop ze vallen. Het is een onzichtbare lichtsoort, die evenwel kan gefotografeerd worden. Het heeft niets van doen met radio-aktieve stralen ! Je kat maakt er handig gebruik van om muizen te vinden in het donker. Het heet ook wel infrarood omdat de golflengte van dit licht net iets langer is dan in rood licht.
Hierover dit onderwerp onder meer..
Wat is gevoels temperatuur
De gevoelstemperatuur geeft een maat voor het gevoel van kou (windkou/waterkou) of warmte (benauwende warmte of hitte) dat de mens ondervindt in koude lucht met veel wind of in warme lucht met zon, windstil weer en hoge luchtvochtigheid. Dit deel gaat over de windkoude, het extra gevoel van kou door wind.
Het verschijnsel gevoelstemperatuur, of windkoude, is dus het verschijnsel waarbij het in de wind een stuk kouder aanvoelt dan uit de wind. Hoe kouder het is en hoe harder het waait, des te kouder voelt het aan. We kunnen dat warmteverlies uitdrukken in een soort gevoelswaarde van de termometer.
Het geheim van warmtebelang.
Het geheim van warmtebelang is lagetemperatuurverwarming
Lagetemperatuurverwarming verwarmt een zeer goed geïsoleerd huis gelijkmatiger, constanter en milieuvriendelijker dan gewone cv. Je bespaart energie en geniet in huis van meer comfort.
Bij Warmtebelang is de aanvoertemperatuur van het water dat gaat naar de radiatoren, vloer- of wandverwarming, maximaal 55 graden Celsius. Bij gewone centrale verwarming kan dat oplopen tot 80 graden. Vanwege de lagere temperatuur kan warmtebelang bij een lager gasverbruik jouw huis warm houden. Dat scheelt op de gasrekening en op uitstoot van broeikasgassen. Daarom is warmtebelang milieuvriendelijker dan gewone centrale verwarming. Verder zorgt warmtebelang voor gezondere lucht in huis.
Een systeem voor lagetemperatuurverwarming is te koppelen aan bijna alle collectieve verwarming en juist aan warmtepompen.
Wat kan je het beste aan de vloer doen kwa warmte.
Schuimbetonvloer is het beste met daarop vloerverwarming met daarop een warmtew pomp van warmtebelang.
De kou komt ook uit de grond!
In Nederland is een groot deel van de woningen voorzien van een zogenaamde kruipruimte. Dit is een loze ruimte die tussen de funderingen onder de begane grond vloer van de gehele woning doorloopt. Deze kruipruimte heeft als functie om de afstand tussen de fundering en de begane grondvloer te overbruggen en om ruimte te bieden aan waterleidingen, rioleringen, gasleidingen, electra en telefoonkabels. De ruimte is gewoonlijk toegankelijk via één of meerdere zogenaamde kruipluiken (openingen in de begane grondvloer naar de kruipruimte toe. Deze openingen zijn doorgaans afgedekt met kruipluik.
Groot nadeel
De bodem van een kruipruimte bestaat doorgaans uit grond of een combinatie van grond en enkele centimeters zand. Het betreft dezelfde grond als buiten de woning en aangezien de kruipruimte verdiept is, dus minimaal 50 centimeter onder het maaiveld zit, fungeert de kruipruimte ook wel eens als een opvangreservoir bij hevige regenval. Regenwater gaat van buiten onder de fundering door en komt in de kruipruimte.
Optrekendvocht
Heeft u zich weleens afgevraagd waardoor condens ontstaat ? Indien water verdampt wordt het waterdamp en indien het met een koud object in aanraking komt, zal de waterdamp weer vloeibaar worden, in feite werkt het hetzelfde als bij regen: bij een bepaalde gesteldheid en temperatuur worden wolken omgezet in druppels.
Een kruipruimte is altijd onverwarmd en daardoor koud en trekt van nature vocht aan. Vochtige lucht zal uiteindelijk in de kruipruimte condenseren naar boven want boven is het warm! Dus het wordst omhoog gezogen als het ware.
Waarom goed isoleren
Gebruikmaken van een lage temaratuur dan is het van extra belangrijk om je woning te isoleren zodat je minder kostbare warmte verliest. Een huis met goede isolatie is vele malen beter dan een woning waar de kamertemperatuur snel verandert.
Hoe beter je je woning isoleert, hoe minder warmte je verliest langs het dak, de vloer, de buitenmuren en vensters. Zo wordt er niet alleen minder tocht en vocht aangevoerd in huis, ook wanden en vloeren zullen minder koud aanvoelen. Bijgevolg moet je je huis minder verwarmen, wat je een aanzienlijk goedkopere energiefactuur oplevert. Misschien kan je zelfs met een kleinere en dus goedkopere warmtepomp af voor dezelfde te verwarmen oppervlakte.
Bovendien is het niet alleen prettig voor de portefeuille, maar ook voor het milieu. Je hebt nu eenmaal minder brandstof nodig en dat leidt tot minder CO2-uitstoot.
Isolatie komt de behaaglijkheid van de woning ten goede. Het na-isoleren van van vloer, gevels en dak zorgt ervoor dat de temperatuur beter en langer blijft hangen in de woning. Koude voeten, tocht en vocht behoren in een goed geïsoleerde woning tot het verleden. De temperatuur van de vloer gaat een aantal graden omhoog na het doorvoeren van vloerisolatie. Een ander bijkomend voordeel is dat isolatie in de gevel of dak buitengeluiden absorbeert. Zo wordt je woning niet alleen warmer maar ook stiller. Het gevolg? Stijging van het (woon) comfort.
Besparing
Isoleren levert je heelveel op. Vooral als je het vergelijkt met de rente die je tegenwoordig krijgt op je bank. Sommige isolatiemaatregelen leveren een jaarlijks rendement op wat vergelijkbaar is met een rente van 12% op je spaarrekening. En daar blijft het niet bij. De investering die je doet in isolatiemaatregelen verhoogd namelijk ook de woningwaarde en het energielabel. Een geïsoleerde woning levert bij verkoop dus in principe meer op dan een niet geïsoleerde woning. Zeker met de stijgende energielasten in de toekomst zal de woningwaarde alleen maar toenemen. Een dubbel financieel voordeel dus.
Plaatstelijke warmte
Plaatselijk verwarmen
Stel je eens voor dat je op alle plaatsen in je huis waar je niet bent, ook niet hoeft te verwarmen? Dan scheelt dat heel veel in je energiekosten.
Ik heb een tip mail naar bart@cdh.nu en we gaan plaatselijk verwarmen met verwarming met een intelligente sturing . Onlangs nog plaatste DECOCRETE een tafel met een element om plaatselijke verwarmen
Door plaatselijk te verwarmen, verwarm je je huis, kantoor of praktijk alleen daar waar het nodig is. Als je bijvoorbeeld ’s avond tv kijkt, kun je het bij de eetkamertafel minder verwarmen. Dit bespaart je heel veel energie. Waarom immers je hele huis verwarmen, als je niet overal tegelijk kunt zijn?
Dan ook nog heel veel energie besparen?
Infraroodverwarming is een zuinige manier van verwarmen. Je gebruikt geen gas, maar elektriciteit. En het voordeel van elektriciteit is dat het duurzaam kan worden opgewekt. Je kunt dit zelfs zelf doen, met bijvoorbeeld zonnepanelen.
Warmtestralen van zeer hete objekten kunnen tot 4 cm diep in je huid doordringen, alhoewel 1 mm al volstaat. Net onder de isolerende hoornlaag van je huid stroomt tot 1/4 van al je bloed, dat de warmte naar de rest van het lichaam brengt. Zolang de temperatuur van het stralende oppervlak hoger ligt dan die van je huid (30-32 °C), gebeurt een direkte warmteoverdracht naar je lichaam. Bij een stralingswarmtekachel zitten is precies daarom een bijna sensuele ervaring, heerlijk als je net uit de koude van buiten komt.
Wanneer de kamerlucht wordt opgewarmd tot de typische 21-24 °C, dan is ze daarentegen niet in staat je lichaam op te warmen. Je huid (30-32°C) zal nog steeds warmte aan deze lucht verliezen, alleen minder dan met koudere lucht. Luchtverwarming warmt je dus niet op. Het zorgt er enkel voor dat je het niet te koud krijgt. Een kamerluchttemperatuur van 32 °C of meer is niet behaaglijk, omdat het je adem sterk doet versnellen. Het geeft een benauwd gevoel en produceert onrust.
Met stralingswarmte kan de kamerlucht relatief koel blijven (18-20°C), omdat de warmtestralen compenseren. Koudere kamerlucht heeft relatief weinig invloed op het lichaam, omdat lucht eerder weinig warmte kan afvoeren en de hoornlaag je huid vrij goed isoleert. Het staat toe traag en rustig te ademen.
Koude straling, zoals die in een kamer met koude muren optreedt, is eerder onaangenaam. Zelfs indien de luchttemperatuur nogal hoog is, zal deze koude straling het bloed uit de huid doen terugtrekken en een voortdurende aanval op de lichaamstemperatuur vormen. Dit is typisch voor luchtverwarming, die de muren slechts in beperkte mate mee opwarmt.
SPEKSTEENWARMTE ZIT OP JE GOLFLENGTE
Voor het warmtecomfort speelt de golflengte van stralingswarmte een belangrijke rol. De speksteenwarmte van onze houtkachels zit op een golflengte van gemiddeld 8 tot 9 µm. Dat is precies de golflengte van onze natuurlijke lichaamsstraling. Volgens wetenschappers biedt dit een mogelijke verklaring voor de vele lofbetuigingen die onze speksteenwarmte doorheen de jaren van onze klanten mocht ontvangen. De golflengte van hete metaaloppervlakken is veel korter. Deze stralingswarmte voelt agressiever aan van dichtbij, maar reikt niet erg ver.
Een voordeel van stralingswarmte is ook dat zowel een kouderige oma als een stralende jongeling in eenzelfde ruimte wel een plaats vinden die hen bevalt, dichter of verder van de stralingsbron. Met luchtwarmte daarentegen heb je last van een vertikaal temperatuurverschil dat tot 10 °C kan bedragen, met een warm hoofd en koude voeten als gevolg. Dat stelt onze innerlijke termostaat uiteraard voor een dilemma. De thermostaat van de luchtverwarming geeft daarbij enkel de illusie een “ideale kamertemperatuur” te garanderen. In werkelijkheid zou je voor een maximaal komfort deze kamer beter van hoogteverschillen voorzien. Net zoals in een sauna en dan kan oma bovenin.