Meteen naar de inhoud
Home » Zelf een huis bouwen

Zelf een huis bouwen

Hoe bouw je eigen huis?

Ik schrijf hierbij een blog hoe u goedkoop zelf een huis kan bouwen.

Het grote voordeel van zelf een huis bouwen is dat u de woning helemaal kunt bouwen laten ontwerpen en bouwen zoals u dat zelf wilt. Zelf een huis bouwen kan op verschillende manieren: Bouw daarom duurzaam (goedkoop). Ik ga hier per punt alles door nemen.

Natuurlijk mag u mijn bellen of langskomen op de meiland 17 a in Obdam de koffie staat elke zaterdag klaar en doordeweeks op afspraak ’s avonds kan ook.

Vloeren voor u huis

onderin staat meer over goedkoop bouwen van een huis

Klik geluid isolatie voor geluid isolatie

1 de basis zelf goedkoop een huis bouwen  ik kan voor u de kosten op een rij zetten

Met name om kosten te besparen besluiten steeds meer mensen de verbouw van een bouwwerk zelf geheel of gedeeltelijk uit te voeren. Hierbij valt te denken aan garages, tuinhuisjes, schuren, afscheidingsmuurtjes e.d. en het maken van uitbreidingen aan de woning.
Afhankelijk van de aanwezigheid en diepte van een vaste grondlaag is het soms mogelijk om het funderingswerk uit te voeren  met veel minder graafwerk en zonder heipalen , met als bijkomend voordeel dat er geen heiwerk nodig is en grond moet worden afgevoerd of opnieuw verwerkt.

Het hangt er van af waar je gaat bouwen en hoe zwaar het bouwsel is (de grondbelasting is). Er zijn  alternatieven, maar zonder heipalen kunnen we in Nederland nog niet overal. Vaak is de grond waarop gebouwd moet worden zacht en sponzig. Als je op deze grond gaat bouwen zal het gebouw gaan verzakken en scheuren. In Nederland is de bovenste laag grond meestal vrij zacht. Als je dieper komt wordt de grond harder en vast, soms is dat een dikke zandlaag, soms is dat mergel – krijt of vaste klei. Zandlagen kunnen net zo hard zijn als beton, je noemt dit VASTE GROND. De diepte waar de VASTE grond kan zitten is zeer verschillend. Soms is dat een paar cm. soms is dat 30 meter diep maar ook wel soms 7 meter !!. Om te voorkomen dat een gebouw verzakt en scheurt moet het gebouw opwaartse druk hebben die niet zo hoog is als het gewicht van de woning. Op vaste grond bouwen doe je door te heien en een fundering aan te brengen. Om te bepalen waar de vaste grond zit moet men BODEMONDERZOEK laten doen ( SONDERING ). Deze kan jij ook bij de buren vragen misschien hebben deze ooit gebouwd. Anders door middel van metingen in de grond bepaald men waar de vaste grond zit. Men boort met een lans in de grond, deze meet de weerstand van de grondlagen. Via een berekening wordt een sonderingsdiagram gemaakt waarop te zien is op welke diepte de VASTE GROND zit.
KIJK EENS OP SCHUIMBETON
A. Men kent meerdere soorten funderingen : A. FUNDERING OP ZAND. Al heel oud en is heel koud hier later meer over De vaste grond is hier een zandlaag op . Deze zandlaag is zo hard dat je daar beton kan storten  dat er niet geheid hoeft te worden. De fundering komt direct op de vaste grond, minimaal  ( beneden de vorstgrens ). Meestal brengt men een STROKENFUNDERING aan.
B. PAALFUNDERING. Wanneer de VASTE GROND op grotere diepte zit moet er eerst worden geheid. we gaan dan de vaste laag naar boven brengen .Soms moet men palen aanbrengen van wel 30 meter bijvoorbeeld bij grote gebouwen. Men kan ook heipalen aanbrengen door middel van boren. Dit doet men wanneer er gevaar is dat nabij gelegen gebouwen door het trillen gaan scheuren. In de grond wordt een gat geboord, als men de boor er uit trekt wordt het gat vol gestort met beton.

Fundering alternatief

WERKWIJZE MET Isopact SCHUIMBETON .

Na het uitzetten van de afmetingen van het bouwwerk wordt er gegraven met een breedte en lengte van het bouwwerk van 0,20m. en een diepte van …….. afhankelijk van gewicht wat de fundering moet dragen Het is niet belangrijk dat de bodem van graafwerk vlak en  waterpas is; voor weinig geld zijn tegenwoordig waterpas instrumenten te koop voor de doe-het-zelver.
In het midden aanbrengen isopact tot op de vaste grondslag of tot de opwaartse kracht. Dus de dikte van isopact is afhankelijk van het gewicht van het bouwwerk, maar in geval van relatief lichte bouwwerken  is een dikte van 0,50 cm vaak al. voldoende.
Op de Isopact fundering wordt vaak twee wapeningsstaven met een diameter van 6 of 8 mm.  neergelaten. De betonmaten met behulp van ijzerdraadjes aan elkaar koppelen.
Laat de wapeningsstaven  boven het oppervlak altijd vlak zijn zodat de afwerkvloer of betonvloer vlak gestort kan worden. Na het storten met beton. Kant en klare beton met vrij kleine steenslag is het meest geschikt.  Voor het ingieten van de beton is het makkelijk gebruik te maken van een kleine betonpomp omdat deze over flexibel materiaal beschikt. Om een goede vulling van de gaten te verzekeren, is het verstandig een goed gietbare betonspecie te maken, dus iets meer water dan normaal toevoegen. Wel moet er op gelet worden de wapeningsstaven zoveel mogelijk in het midden als aan de zijkant goed te plaatsen en vast te zetten.

Nadat de betonvloer voldoende is verhard, kan hier een afwerk vloer over heen gestort worden maar de betonvloer kan ook als woonbeton worden toegepast.
Gebruik ook hiervoor een voldoende vloeibare beton. Uitgaande van een waterpas liggende bodem moet er op gelet worden dat de laagdikte constant is, bijv. met behulp van paaltjes.
Controleer of de bovenkant van de fundering, na afwerking,  vlak en waterpas is en corrigeer waar nodig.

Fundering alternatief mat Isopact fundering maken met weinig graafwerk.

Fundering alternatief

WAAROM EEN ISOPACT FUNDERING.

Een fundering is nodig om de krachten die het eigen gewicht met zich meebrengt over te brengen op een vaste ondergrond, waardoor vervormingen en verzakkingen van het bouwwerk voorkomen cq. sterk gereduceerd worden.

VORM VAN DE ALTERNATIEVE ISOPACT FUNDERING.

Al naar het gewicht van het bouwwerk en de vereiste stabiliteit, zijn er tal van uitvoeringsvormen van een fundering. De meest voorkomende zijn de gemetselde, de betonnen, de gestorte, de hardhouten en de fundering op betonpalen. Veelal wordt de funderingsvorm bepaald door het gewicht van het bouwwerk en de diepte van een vaste grondlaag ter plaatse. Zo zien we in veenrijke gebieden vaak dat een fundering op palen een noodzaak is. Lichte bouwwerken, zoals houten schuurtjes kunnen in het algemeen “op staal “gefundeerd worden, d.w.z. dat een betonnen of hardhouten balk of ander stijf  materiaal rechtstreeks op het grondoppervlak of net daaronder aangebracht wordt. Op deze stabiele laag kan het bouwwerk vervolgens geplaatst en verankerd worden. Wel moet een dergelijke fundering voldoende breedte hebben, waardoor het gewicht van het bouwwerk gelijkmatig over een groot oppervlak verdeeld wordt.

Bouw duurzaam met schuimbeton

Bouw duurzaam met schuimbeton

Zelf een huis bouwen Ik schrijf hierbij een blog hoe u goedkoop huis bouw

Alternatief Tempex EPS piepschuim

Tempex Alternatief eps Geëxpandeerd Polystyreen (EPS), oftewel piepschuim, is een veelgebruikt materiaal, dat van zichzelf al milieuvriendelijk is omdat het voor 98 procent bestaat uit lucht en voor 2 procent uit synthetisch materiaal. Daarbij levert EPS als isolatiemateriaal een significante bijdrage aan energiebesparing en vermindering van CO2 uitstoot. Het Brabantse bedrijf Synbra Technology BV is ervan overtuigd dat het nog beter kan. Zij vroegen de afdeling Biobased Products van Wageningen UR om ondersteuning bij de ontwikkeling van een ‘groene variant’ op piepschuim. Samen ontwikkelden zij een alternatief piepschuim, BioFoam, dat niet is gemaakt uit aardolie. Dit alternatieve piepschuim wordt geproduceerd uit Polymelkzuur (PLA). Het kan worden gemaakt uit hernieuwbare grondstoffen zoals maïs, tapioca of suikerriet. BioFoam is composteerbaar en kan na gebruik gewoon in de groene container. Bij de productie van dit groene piepschuim komt minder CO2 vrij. Daardoor is BioFoam milieuvriendelijk en gunstig voor het klimaat. Aan de hand van de groene kleur kan de nieuwe biologische piepschuimvariant worden onderscheiden van de gangbare

Een huis dat weinig tot geen energiekosten met zich meebrengt. Dat willen we toch allemaal? Je denkt misschien dat zoiets heel duur is, maar een energie neutraal huis hoeft helemaal niet duur te zijn. Bovendien kent energie neutraal wonen nog heel veel meer voordelen. Maar hoe breng je het in de praktijk? Wij zijn op onderzoek uitgegaan en ik vertelt je duur een energie neutraal huis is, waar je subsidie kunt krijgen en hoe je een huis energie neutraal maakt. Je vindt hier ook een paar hele inspirerende voorbeelden! 

Wat is een energie neutraal huis?

Een woning die energie neutraal is heeft geen of zeer lage energiekosten. In zo’n milieuvriendelijk huis tocht het niet, is het gelijkmatig warm en is er een continue aanvoer van verse lucht. De energie die je verbruikt, wek je ook zelf op. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen, windenergie of biogas. De technologie om zelf energie op te wekken ontwikkelt zich snel, waardoor er steeds meer mogelijkheden zijn om energie neutraal te wonen.

Andere kenmerken van een energieneutraal huis zijn:

  • Goede isolatie van het dak, de muren en de vloer
  • Een ventilatiesysteem
  • Zonnepanelen
  • Meetapparatuur waarmee je kan zien wat je opwekt en verbruikt.
  • Een warmtepomp pelletkachel of zonneboiler
  • dubbel glas en wanden

waarom goedkoop isoleren

WAAROM duurzaam ISOLEREN?

Kies voor energiebesparing!

Wees ervan bewust dat iedereen een rol heeft in de weg naar een duurzamere toekomst. Als snel gaat de gas kraan dicht, en nemen we onze verantwoordelijkheid op gebied van milieu-impact. Kies nu voor energiebesparing, is niet zomaar een uitdrukking, maar ons standpunt voor een duurzamere toekomst.

Het effect van ons energieverbruik is zichtbaar

Er wordt meer energie verbruikt in gebouwen dan in transport of industrie en dit is zorgwekkend.

Ons energieverbruik zorgt voor een klimaatverandering en wij ondermijnen onze energiezekerheid. Een groot deel van deze energie gaat verloren omdat deze niet efficiënt gebruikt wordt. Het grootste probleem is echter de dramatische stijging van schadelijke CO2-uitstoot, die het rechtstreekse gevolg is van het verbruik van fossiele brandstoffen. Het gaat dus niet alleen om de uitputting van onze natuurlijke energiebronnen.

Als we nu niet kiezen voor energiebesparing, dan veroorzaken we een onomkeerbare schade aan het milieu.

Kies voor energiebesparing met goedkope isolatie

Wees ervan bewust dat iedereen een rol heeft in de weg naar een duurzamere toekomst.

Muren metselen Zelf een huis bouwen

Muren metselen is een klus die u zelf kunt doen. Metselen is een vak apart en hierbij is enige ervaring voor nodig deze kunnen wij u geven. Daarnaast is het meestal van groot belang dat een zelf gebouwd huis heel stevig gebouwd is en zo lang mogelijk mee gaat.

Als u niet zo veel ervaring heeft met het metselen van muren raden wij u daarom ook aan om altijd een erkend metselbedrijf in de te schakelen voor het vakkundig laten metselen van uw muren. We zullen u op deze pagina alles informatie geven over zelf een muur voor de tuin, garage, huis of schuur metselen.

Maar ook de verschillende soorten metselverbanden en binnen of buiten dragende muren komen aan bod. Muren metselen en laten voegen, een stenen muur is een van de sterkste bouwmaterialen die er is. Een bakstenen muur metselen vereist ervaring en expertise, dat is ook waarom wij van elke metselaar binnen ons bedrijf eisen dat ze een erkenning halen.

Muren metselen kosten

Uiteraard is het belangrijk om te weten wat de kosten zijn als u muren wilt laten metselen. Het is echter moeilijk om daar een eenduidig antwoord op te geven. De kosten zijn namelijk heel erg afhankelijk van het soort muren dat gemetseld moet worden en wat de huidige situatie is.

Toch kunnen we natuurlijk wel een een indicatie geven van de kosten per vierkante meter. Maar let er wel op dat dit echt indicatieve prijzen zijn en dat we er niet op vast gepind kunnen worden. Voor een simpele muur metselen kunt u uitgaan van een prijs per m2 van €11.

Welk metselverband kiest u?

Er zijn verschillende soorten metsel verbanden mogelijk als u een muurtje wilt gaan metselen. Een van de belangrijkste aspecten is dat er in verband wordt gemetseld zodat u een stevige en vlakke muur zult krijgen. Maar het metselverband bepaalt ook hoe uw muur eruit ziet en het oog wilt natuurlijk ook wat.

Stenen mogen met de voegen nooit gelijk boven op elkaar liggen en zullen altijd moeten verspringen om stevigheid in de muur te krijgen. De meest voorkomende metselverbanden zijn: Zelf een huis bouwen

  • Halfsteensverband
  • Steens verband
  • Vlaams verband
  • Wildverband

Maar uiteraard kunnen wij ook in andere metselverbanden uw muren metselen. We kunnen ook aan de hand van uw budget bepalen welke metselverbanden mogelijk zijn voor muur die u wilt metselen.

Metselprofielen stellen Zelf een huis bouwen

Voordat u met metselen begint zullen er eerst metselprofielen moeten worden gesteld. Deze profielen worden op de hoeken van de te metselen muur geplaatst. U kunt de profielen met houten latten en spijkers vast maken aan de grond.

Een stuk grond kopen en zelf je huis bouwen. Veel mensen dromen hiervan. Hoe zorg je ervoor dat die droom uitkomt en niet ontaardt in een nachtmerrie?

De bouw van nieuwe huizen ligt op het hoogste niveau in vijf. Vorig jaar werden er 54.000 nieuwbouwwoningen gebouwd in Nederland, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Zelf je huis laten bouwen biedt veel voordelen. Je kunt de indeling en uitvoering helemaal zelf bepalen. Bovendien vergen nieuwe woningen de eerste jaren weinig onderhoud en zijn ze doorgaans goed geïsoleerd. Daar staan wel tegenover dat de woonomgeving nog niet af is en dat je geduld moet hebben voor je in je huis kunt trekken.

Je kunt kiezen voor een nieuwbouwhuis in een bouwproject, maar ook een kavel kopen en zelf je huis laten bouwen. De laatste optie biedt ruimte voor nog meer maatwerk. Maar hoe pak je dat aan?

Projects Abroad verwelkomt vrijwilligers vanaf 16 jaar bij ons bouw project in Zuid-Afrika. Wil jij graag flink de handen uit de mouwen steken? Ga dan de uitdaging aan in de township Lavender Hill. Samen met andere vrijwilligers en onder begeleiding van een lokale ervaren begeleider, bouw je mee aan een buurtcentrum voor de lokale inwoners van Village Heights. Naast bouwwerkzaamheden worden vrijwilligers bovendien ook aangemoedigd om deel te nemen aan verschillende community projecten in de township.

Bouwen van een huis Zelf een huis bouwen

Je hebt geen ervaring in de bouw nodig om een huis te bouwen. Heb je wel bepaalde ervaring, dan zijn jouw kennis en ideeën zeker meer dan welkom! Er zijn uiteenlopende werkzaamheden te doen, variërend van het aanleggen van een fundering tot het maken van cement en van het bouwen van een muur tot het verven van kozijnen. Er wordt gebruik gemaakt van een milieuvriendelijk ‘eco-bag’ methode waarbij heel eenvoudig zakken met zand gevuld worden. Op deze manier worden huizen gebouwd van betere kwaliteit, voor minder geld en met milieuvriendelijke materialen zoals gerecycled rubber en ecologisch hout.

De technieken zijn eenvoudig om te leren en ideaal voor omstandigheden met beperkte voorzieningen. Er is in principe geen elektriciteit nodig en maar heel weinig water en cement. Toiletten met een ondergronds biochemisch riool, een afgeschermde was voorziening met schoon stromend water,  Genoeg te doen dus!

De werkzaamheden moeten vroeg in de ochtend en in de zomer laat in de middag plaats vinden, omdat het midden op de dag flink warm kan worden in zomer. Er is altijd een ervaren bouwvakker die de vrijwilligers en lokale bewoners begeleidt bij het bouwen van de huizen. Je staat er dus nooit alleen voor! In de middag heb je dan tijd om even bij te komen en kennis te maken met de mensen die in de sloppenwijk wonen. Regelmatig zijn er vrijwilligers die op eigen initiatief activiteiten organiseren voor kinderen bij een lokale crèche of helpen bij een lokaal project in een aangrenzend natuurgebied van het bouw project bij allerlei timmerwerkzaamheden.

Mocht het een keer te slecht weer zijn om te werken, dan worden er alternatieve activiteiten georganiseerd zoals het bezoeken van de ecologische houtfabriek of het bekijken van de bijzondere architectuur  van verschillende gebouwen in en rond Kaapstad.

De bouwwerkzaamheden vinden meestal in de ochtend en aan het einde van de middag plaats. In de namiddag heb je ook de mogelijkheid om je in te zetten binnen het community project gericht op de kinderopvang en voeding. Hier help je één a twee keer in de week mee met het voeding project, waarbij je helpt in de groentetuin, onderzoek doet naar voedingsrijke recepten waarin onze eigen gekweekte groenten kunnen worden verwerkt en help je mee bij de bereiding van maaltijden voor de kinderen. Op dit project willen we ook een sportveld voorzien voor de kinderen waar ze aan lichamelijke opvoeding kunnen doen en we willen de lokale bevolking in de townships informeren over biologische voeding en basis permacultuur technieken.